Sfidare! Inspectoratul Şcolar continuă să deconteze ilegal sute de mii de euro pe transportul navetei elevilor. Vezi cine ia banii!

Inspectoratul Scolar Botosani isj (3)Inspectoratul Şcolar Judeţean din Botoşani continuă să deconteze ilegal sute de mii de euro pe transportul navetei elevilor. Anul trecut, IŞJ a prevăzut în buget şi a repartizat la 48 de unităţi de învăţământ din subordine 3,33 milioane de lei pentru decontarea navetei elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, însă cheltuiala angajată de şcolile respective a fost de 6,56 milioane de lei (diferenţa fiind obligaţii din bugetul pe 2014).

Un recent control al Curţii de Conturi arată numeroase nereguli în decontarea transportului elevilor la majoritatea unităţilor, însă ilegalităţi majore au fost înregistrate în special la Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu din Flămânzi, iar beneficiarul banilor este firma familiei senatorului PNL Viorel Grigoraş, RVG Speed.

like facebookSurse din Inspectoratul Şcolar susţin că deconturile serviciilor de transport de la şi dinspre şcoală pentru elevii care locuiesc în localităţile limitrofe Liceului Flămânzi au fost făcute cu încălcarea legii. Practic, unitatea de învăţământ din Flămânzi a admis la plată, în 2013, facturi în valoare de 800.592 de lei, emise de RVG Speed, cu toate că, legal, nu ar fi avut voie să transfere banii către firma de transport. În mod legal, liceul avea obligaţia de a deconta abonamentele fiecărui elev în parte.

elevi navetisti
Foto: Adevarul

Potrivit Normelor Metodologice pentru punerea în aplicare a Ordinului nr. 329 din 13.02.2007 emis de Ministeru Educației și Cercetării, „elevilor români din învăţământul de stat şi particular acreditat, cursuri de zi, care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport, pe perioada cursurilor şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km”. Acelaşi ordin prevede că „elevii decontează la unitatea şcolară unde sunt înscrişi contravaloarea abonamentului lunar achiziţionat de ei. La efectuarea decontului, abonamentul lunar al elevului va rămâne la unitatea de învăţământ preuniversitar”.

De asemenea, verificările au arătat că documentele ataşate facturilor fiscale emis de firma familiei Grigoraş nu cuprind numele şi prenumele elevilor transportaţi şi nici datele de identificare ale acestora, respectiv codurile numerice personale, clasa din care fac parte sau localitatea de domiciliu.

De asemenea unitatea de învățământ nu a putut prezenta cererile întocmite de fiecare elev în parte privind decontarea navetei, precum şi abonamentele nominale emise de către societatea transportatoare”, susţin sursele.

Contractul încheiat în septembrie 2012o între liceul din Flămânzi şi RVG Speed avea ca obiect transportul elevilor pe trei trasee, din localitatea de domiciliu spre şcoală şi retur, tarife de transport convenite variind de la 12 lei/elev la 16 lei/elev, funcţie de traseu.

Situaţii similare au fost înregistrate la Liceul Teoretic Ştefan Luchian Ştefăneşti, unde au fost decontate direct către firmele de transport Bogdan Prest şi Rinflo sume de 306.996 lei, deşi banii trebuiau să ajungă tot la elevi.

De asemenea, la Grupul Şcolar Regina Maria Dorohoi s-au decontat ilegal 533.000 de lei.

Deconturile ilegale au loc în ciuda faptului că Ministerul Educaţiei a atras atenţia, anul trecut, asupra faptului că firmele din Botoşani practică cele mai mari tarife de transport pentru elevi.

Naveta elevilor, jecmăneală pe faţă. Vezi cât încasează firmele de transport din Botoşani

2 thoughts on “Sfidare! Inspectoratul Şcolar continuă să deconteze ilegal sute de mii de euro pe transportul navetei elevilor. Vezi cine ia banii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *