Naveta elevilor, jecmăneală pe faţă. Vezi cât încasează firmele de transport din Botoşani

elevi navetisti
Foto: Adevarul

BotosaniNews a realizat un top al firmelor de transport în funcţie de banii pe care îi încasează din naveta elevilor. Firma familiei senatorului Viorel Grigoraş, RVG Speed, ia cei mai mulţi bani de la stat.

Analiza BotosaniNews s-a făcut pe baza datelor făcute publice de Ministerul Educaţiei. Potrivit acestora, la nivelul judeţului Botoşani, există 4.653 de elevi care au făcut naveta în luna martie şi al căror transport este decontat de şcoli, prin intermediul Inspectoratului Şcolar, din bugetul Ministerului Educaţiei.

RVG tarife abonamente
Nivelurile minime şi maxime ale preţurilor la abonamente pentru transportul elevilor pe o distanţă de 11 km

Costurile de navetă ale elevilor din Botoşani depăşeşte 720.000 de lei/lună. La nivel judeţean, există 32 de operatori care au decontat bilete, însă valorile mari se concentrează la câteva firme, care, de altfel, au încheiat contracte extrem de avantajoase cu unităţile de învăţământ.

Practic, firmele de transport au înţelegeri cu directorii de şcoli şi convin cu aceştia preţul elevilor, fără a se ţine cont de o medie a costului de transport al elevului pe o anumită distanţă.

De aceea, la Botoşani apar situaţii extrem de grave, în care firmele de transport au cele mai scumpe abonamente din ţară pe anumite distanţe. Spre exemplu, RVG Speed transportă un elev de la Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu din Flămânzi pentru o sumă de 336 lei/lună, în condiţiile în care la Sibiu, pe aceeaşi distanţă, o firmă percepe 25 lei/abonament, iar la Buzău, Sălaj şi Iaşi 30 lei/abonament.

În aceste condiţii, RVG Speed a încheiat un contract cu liceul din Flămânzi pentru transportul a 124 de elevi pe o distanţă de 11 kilometri, încasând, în luna martie, nu mai puţin de 41.664 lei.

Bogdan Prest
Nivelurile minime şi maxime ale preţurilor la abonamente pentru transportul elevilor pe o distanţă de 25 km

În topul celor mai scumpe firme din ţară la transportul elevilor apar şi Bogdan Prest (contract cu Liceul Teoretic Ştefan Luchian Ştefăneşti), Rinflo (contract cu Liceul tehnologic Alexandru Vlahuţă) sau Lorion.

Iată topul firmelor în funcţie de încasările din abonamentele elevilor:

nr. crt. numele firmei de transport suma încasată (lei/lună)  
1 RVG Speed 130.285  
2 Rinflo 128.069  
3 Lorion 75.309  
4 Lyk 73.159  
5 Bogdan Prest 43.277  
6 Bavaris Big 42.921  
7 Vimarspeed 36.030  
8 Unirii 33.014  
9 Multipower Tour 32.336  
10 Amo Pop 16.527  

5 thoughts on “Naveta elevilor, jecmăneală pe faţă. Vezi cât încasează firmele de transport din Botoşani

  1. Cine este numarul 1 la deconturi? Firma cui? Cumva a domnului senator LIBERAL Viorel Grigoras????? Nu pot sa creedddd!!!! El sa fiee??? El??? Simbolul corectitudinii???

  2. Cam așa vine treaba…noi plătim taxe, destul de umflate, după placul dumnealor și…iată că au găsit găselnița ca banii noștri să intre direct în buzunarul lor…ei nu au scrupule, se mai și cred de o moralitate grozavă, devin senatori, oameni de vază ai urbei…în plus până statul a decontat elevilor naveta asta cu preț de Orient Express părinții au suportat cu stoicism aceste prețuri umflate…pentru a menține bunăstarea transportatorilor…RUȘINE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *