Consilierii judeţeni ai PSD şi PNL au luat, luni, o decizie iresponsabilă, lăsând fără bani atât Consiliul Judeţean, cât şi Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri. Aleşii USL au împărţit fondurile alocate în acest an din cote defalcate din TVA şi impozit pe venit către primăriile USL, generând o situaţie gravă, aceea ca municipiului Botoşani să îi fie acordate fonduri de două ori mai puţin decât, spre exemplu, comunei Mihai Eminescu sau comunei Coşula.
Vezi sumele acordate primăriilor din judeţ
Practic, cei 19 consilieri USL au respins propunerea de buget a preşedintelui Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, şi au votat propriul amendament la hotărârea privind repartizarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pe unităţi teritorial-administrative.
Astfel, s-a ajuns în situaţia în care municipiului Botoşani i-au fost alocate din cota de 20% din sume defalcate din TVA doar 258.000 de lei, faţă de 1.803.000 propuşi iniţial, în timp ce municipiului Dorohoi i-au fost alocate 1.259.000 lei (faţă de 535.000 iniţial), iar oraşului Săveni 869.000 de lei (faţă de 181.000 iniţial). Comuna Coşula a primit 588.000 de lei (faţă de 106.000 iniţial), iar Mihai Eminescu 510.000 de lei (faţă de 309.000 iniţial).
Grav este că nici Consiliul Judeţean, instituţia pe care o reprezintă consilierii judeţeni, nu a primit mai mulţi bani. La repartizarea sumelor din TVA judeţul a primit doar 41.000 de lei, bani complet insuficienţi pentru asigurarea finanţărilor la obiectivele de investiţii derulate prin programe europene, precum reabilitarea de la Spitalul Judeţean Mavromati, construcţia depozitului de deşeuri sau programul de extindere şi modernizare a sistemului de apă şi canalizare.
Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a fost şi ea lăsată fără bani. Pentru drumuri, consilierii USL au acordat doar 1.282.000 lei, de cinci ori mai puţin decât în 2011. Practic, cu aceşti bani se pot acoperi doar salariile celor 49 de angajaţi ai direcţiei, însă, fără bani pentru lucrări de reparaţii, aceştia rămân fără obiectul muncii. Preşedintele CJ ia în calcul chiar restructurarea DJDP. Situaţia este gravă şi dacă ne gândim că numai contractul de deszăpezire pentru această iarnă a fost semnat pentru o sumă de peste cinci milioane de lei. Prin proiectul iniţial, DJDP ar fi trebuit să primească 6 milioane de lei.
Iniţiatorii amendamentului din Consiliul Judeţean au fost 16 consilieri, printre care şi cei doi vicepreşedinţi ai CJ, Mihai Aroşoaie şi Cătălina Lupaşcu.
Aroşoaie a dat în bâlbâială când a fost pus în situaţia să îşi explice propunerea şi votul final, iar Lupaşcu recunoaşte că a fost vot politic şi spune că PDL va trebui să se descurce, făcând abstracţie de faptul că problema drumurilor, întreţinere pe timp de vară, este una de administraţie şi nu una politică.
[MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
DEZGUSTATOR. CONSILIERII USL , DACA SINT IRESPONSABILI CU BANII CETATENILOR DE CE TREBUIE SA-I SUPORTAM ?
SINT NISTE NEMERNICI . SI MAI TREBUIE SA-I PLATIM SI DIN BANII NOSTRI .IAR ANUL ASTA USL VOR SA VINA SI LA GUVERNARE .CE POTI SA FACI CU ASA IRESPONSABILI .
AVEM NEVOIE DE LIDERI NU DE PROSTI
ASTA ESTE SUBMINARE CRED CA AR TRBUI PUSI LA ZID
SA VA IA BOALA NETOTILOR CU TOT CU PARTIDUL VOSTRU
…bai slugoi kakaniu, adica pdl-ist…ce investitii au facut tembelii tai pdl-isti de cind sunt la putere..?? Tu nu vezi ca astia au darimat tara mai rau ca un razboi…?? Au mai furat si altii care au fost la putere dar au dat si poporului , dar ciuma portocalie este ca un stol de lacuste….
[MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
fraiere, indiferent cine va veni din toamna la putere tot pe banii tai si banii coopiilor ,copiilor tai vor sta acolo .si inca ceva toti au dat poporului multa datorie de platit si cite un sut in c….
odata la 4 ani ei stau cu mina intinsa dupa care 4 ani stam noi cu mina intinsa .Iar tu fraiere fa ce vrei cu toate culorile politicii ca oricum nu-ti va da nimeni nimic