Doi tineri din Botoșani au făcut, duminică, o descoperire extraordinară. Cei doi, care sunt pasionați de arheologie, au găsit într-o pădure din județ o adevărată comoară, cu o valoare istorică uriașă.
Marian Alecu și Adi Dănilă au mers, duminică, într-o pădure de pe raza comunei Copălău pentru a se relaxa. Au luat la ei detectoarele de metale și au străbătut pas la pas un traseu de câțiva kilometri. La un moment dat, detectoarele au sesizat niște obiecte metalice, iar Marian și Adi au intrat „în alertă”.
Au identificat pe o rază de aproximativ 10- 15 metri pătrați nu mai puțin de 60 de monede, despre care au obținut că sunt monede dacice, unice la nivel județean, care ar avea o valoare istorică imensă
Monedele sunt din argint brut, datând de circa 2.300-2.400 de ani, perioada în care dacii liberi erau activi la est de Carpaţi.
„Pe aparat, pe display, îmi arăta mai multe monede și mi-am dat seama că este ceva wow, că avem treabă și chiar am avut treabă. Am găsit 60 de monede împrăștiate o o rază mai mare”, a explicat Marian Alecu.
„Am comparat piesele găsite cu noi cu ceea ce am găsit pe internet. Este vorba de 60 de monede dacice, care au fost găsite la o adâncime variind între 15 și 30 de centimetri, împrăștiate pe o suprafață de 10 metri pătrați. A fost o satisfacție enorm de mare. Nu ne așteptam la așa ceva. Până acum găseam sârme, gunoaie. rareori mai găseam câte o monedă comunistă”, a spus la rândul său Adi Dănilă.
Monedele descoperite sunt din categoria drahmelor, cu dimensiuni ce variază între 15-22 mm diametru, şi reprezintă un personaj dacic şi un călăreţ. Ele vor fi predate Muzeului Județean Botoșani sau Direcției pentru Cultură, așa cum prevede legea.
Pe piaţa neagră, această adevărată comoară este evaluată la cel puţin 200.000 de euro, o avere colosală, dar este foarte importantă mai ales din punct de vedere al istoriei noastre pe aceste meleaguri.