Film despre dorohoianul mort de foame în închisoare

Filmul documentar „Crulic – Drumul spre dincolo” (Crulic – The Path To Beyond), regizat de Anca Damian si inspirat din povestea vietii dorohoianului de 33 de ani mort in urma cu trei ani dupa patru luni de greva foamei intr-o inchisoare din Polonia, va fi finalizat in aceasta luna.

Vocea lui Claudiu Crulic, cel care comenteaza din „spate” toata povestea, ii apartine actorului Vlad Ivanov, fiind o „moldoveneasca pura”.

Regizorul a aflat intreaga poveste in Polonia, in aprilie 2008, iar cercetarea a inceput-o in toamna aceluiasi an. Anca Damian a spus ca la inceput nu a atras-o neaparat povestea, cat moartea prin greva foamei. „Ajungi sa te contempli murind: corpul moare, practic, inaintea ta, se comuta energia de la toate organele care nu sunt vitale. Claudiu a ajuns la spital cu 16 ore inainte sa moara, insa corpul sau era deja mort„, a explicat Anca Damian.

 

Filmul, sprijinit partial de surse poloneze, a avut un buget de 260.000 de euro. In realitate, producatorii au trebuit sa se descurce cu un pic mai mult din jumatate.

 

Pelicula va prezenta ultimele luni de viala ale lui Claudiu Crulic, in penitenciarul din Cracovia, inclusiv celula si patul pe care a zacut. In film apar declaratii ale angajatilor inchisorii, dar si ale reprezentantilor firmei de transport cu care Crulic a calatorit in Italia exact in perioada cand s-a presupus ca a savarsit furtul pentru care a fost trimis la inchisoare. 

Tanarul din Dorohoi a fost condamnat pentru un furt pe care sustinea ca nu l-a comis. El a incercat sa-si dovedeasca nevinovatia si a intrat in greva foamei, insa a fost ignorat de autoritatile poloneze, dar si de cele romane. In urma scandalului declansat de moartea tanarului, ministrul de atunci al Externelor, Adrian Cioroianu, a demisionat, iar consulul roman la Varsovia, Ioan Preda, a fost retras de pe post.

Au urmat mai multe anchete iar la sfarsitul anului trecut, dupa aproape doi ani de la demararea cercetarilor, trei medici polonezi au ajuns in fata instantei pe motiv ca nu au oferit la timp tratament detinutului sau ca nu au luat la timp decizii cruciale pentru salvarea unei persoane in pericol. Ei au pledat „nevinovat”, iar procesul este inca in desfasurare.

 

Daniel Claudiu Crulic a murit pe 18 ianuarie 2008. El avea la acea data o greutate de 30 de kilograme. Familia lui continua sa ceara responsabililor pedepsirea vinovatilor si confirmarea faptului ca el a fost condamnat pe nedrept.

 

 

Sursa: Monitorul de Botosani

One thought on “Film despre dorohoianul mort de foame în închisoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *