Preotul Ioan Ungureanu, caterisit de reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi a Bucoveni, consideră că decizia este nulă.
Preotul a trimis pe adresa redacţiei mai multe documente în care menţionează că în motivarea sentinței nu se face dovada efectuării inspecțiilor din partea organismelor de cercetare administrative eparhiale, reținându-se doar diverse rapoarte întocmite la nivelul protopopiatului Botoșani, care nu pot fi considerate rapoarte de inspecție ale organelor de cercetare eparhiale.
Nu i-a fost respectat dreptul la apărare, deoarece nui s-a permis să vădă dosarul, condiționându-mi-se acest lucru de prezentarea la instanță, în condițiile în care nu i se rezolvaseră toate solicitările legate de legalitatea procesului în care era implicat.
„Nu am putut beneficia de un avocat bisericesc, deoarece, în situația în care episcopul și-a judecat propria cauză, avocații bisericești, care sunt numiți de către episcop, pot fi prezumați a nu fi obiectivi. Mi s-a considerat neparticiparea la ședințe ca atitudine răuvoitoare, în ciuda faptului că RACDIJBOR permite apărarea în scris, fără a impune prezența fizică în sala de judecată. Acuzatorul meu, preot inspector Florin Chirilă s-a aflat într-o gravă incompatibilitate de ordin moral, întrucât, cu ocazia prezenței sale în parohie, a făcut acuzații extrem de grave la adresa mea, de natură a mă prejudicia pe mine și imaginea Bisericii Ortodoxe. Aceste acuzații nu au fost probate niciodate și nici nu au fost reținute măcar de Consistoriul Eparhial care m-a judecat”, susţine preotul.
Acesta spune că a depus o plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj, în urma declaraţiilor publice cu privire la faptul că el l-ar fi ameninţat pe inspectorul Florin Chirilă cu moartea.
Preotul a fost exclus fiindcă a ridicat la timp săpunul de jos.L6D2