Comisie de anchetă după scandalul provocat de medicul Prăjinaru

spitalul judetean mavromati Scandalul naţional provocat de medicul Eugen Prăjinaru de pe Secţia de obstretică ginecologie a Spitalului Judeţean nu rămâne fără urmări. Directorul celui mai mare spital din judeţ a dispus constituirea unei comisii de anchetă, care să verifice sesizările făcute de medicul neonatolog.

„Dacă aceste fapte vor fi dovedite, vor fi eradicate cu siguranţă. Dacă domnul doctor şi-a exprimat public aceste poziţii, el ste convins că noi vrem, într-adevăr, să schimbăm ceva”, a afirmat Iliuţă.

Raportul comisiei trebuie să fie gata miercuri dimineaţă, la ora 8.00.

Vă reamintim că medicul Eugen Prăjinaru a declarat, vineri, că în unităţile medicale din Botoşani există asistente care “nu discern într-o situaţie gravă şi una normală” sau care “vaccinează de două ori acelaşi copil, cu acelaşi vaccin”.

like facebook“Păi stau și eu să mă întreb, cum poți avea încredere într-o asistentă care nu discerne o situație gravă față de una normală în starea unui pacient, apoi vaccinează de două ori același copil cu același vaccin, ascunzând de mine această greșeală, sau cum poți avea încredere într-o asistentă care în bătaie de joc cântărește de față cu mine copilul îmbrăcat, sau care spune că m-a sunat pe tel mobil fără să mă sune, zicând apoi că nu m-am prezentat la urgențe, și câte și mai câte, pe care nu mai pot să le mai spun că iar o să zică cineva că sunt prea exigent“, a comentat medicul botoşănean pe contul de pe Facebook al BotosaniNews.

Prăjinaru îşi exprimă convingerea că astfel de cadre medicale nu ar putea lucra într-un spital universitar.

El a propus managerul Spitalului Judeţean Mavromati, Viorel Iliuţă, “să întocmească un protocol prin care orice manevră terapeutică sau de îngrijire la un pacient să fie consemnată undeva, sub semnătura celui care execută acea manevră”.

Sunt greșeli care ni se ascund, apoi noi, medicii, plătim cu vârf și îndesat în urma lor prin procesele de malpraxis”, a adăugat medicul neonatolog.

.

Un medic demască incompetenţa din spitale. “Sunt asistente care fac acelaşi vaccin la acelaşi copil de două ori”

.

El a trimis o scrisoare deschisă managerului Viorel Iliuţă, în care seasizează neregulile din spitale.

Iată conţinutul acestei scrisori:

Domnule Manager,

Subsemnatul, dr. Eugen Prajinariu, medic primar neonatolog, angajat al Spitalului Judetean Botosani, sectia Neonatologie, ca urmare a faptului ca activitatea sectiei a fost subiectul unor dezbateri si critici publice de catre populatia orasului, tin sa va aduc la cunostinta urmatoarele evenimente cu care m-am confruntat in activitatea mea in cursul anului trecut, precum si opinia mea in privinta remedierii unor greseli in beneficiul pacientilor Spitalului Judetean.

1. Unele cadre medii nu respecta indicatiile medicului de salon sau a medicului de garda, in ceea ce priveste ingrijirea, igiena si tratamentul nou nascutilor, sau pun la indoiala recomandarile medicului, manifestandu-se in acest sens catre parintii copilului, isi asuma raspunderea indicatiilor proprii in privinta starii si evolutiei copilului, sau recomanda utilizarea unor produse farmaceutice, sau sugereaza parintilor ca ar fi mai indicat transferul copilului in alt spital sau intr-o Clinica Universitara.

2. Infirmierele intarzie in activitatea de ingrijire a salonului si schimbare a lenjeriei la copii.

3. Toaleta copiilor este uneori neglijenta; uneori gasesc urme de fecale pe tegumentele nou nascutului dupa ce asistenta a efectuat toaleta de dimineata a copiilor. Comunicarea cu mamele este deficitara in privinta ingrijirii si alimentatiei copilului, unele mame ajung acasa cu aceleasi cunostinte cu care au plecat.

4. Odata o asistenta a cantarit in fata mea copilul cu tot cu haine, ceea ce duce la valori eronate in evolutia copilului.

5. Una din asistente a vaccinat BCG a doua oara un nou nascut, insemnand doza dubla ce expune cu siguranta acel copil la reactii adverse in lunile urmatoare. Am adus la cunostinta mamei despre aceste reactii adverse ce pot apare, mama fiind cea care mi-a spus despre eveniment. Apoi am expus cazul medicului sef de sectie, colegilor si asistentei sefe pe care am rugat-o sa anunte medicul de familie pentru a urmari copilul in eventualitatea aparitiei  reactiilor adverse.

6. Uneori asistentele anunta externarile pacientilor inainte ca medicul de salon sa faca vizita pentru a-si exprima decizia in acest sens, ceea ce duce la dezacorduri intre medicii neonatologi si obstetricieni.

7. Instruirea personalului este insuficienta in ceea ce priveste utilizarea aparaturii din sectie, de exemplu setarea temperaturii de control a incubatoarelor ceea ce a dus uneori la supraincalzirea copiilor.

8. De cand laboratorul Maternitatii nu mai lucreaza sambata si duminica, sunt nelamuriri si incurcaturi in privinta recoltarii si transportul  probelor biologice la Spitalul Judetean, precum si obtinerea rezultatelor.

9. Exista deficiente in transportul si manipularea  sangelui pentru transfuzii, mai ales in anotimpurile reci. La un caz, am pierdut o punga de sange pentru ca a ajuns rece in sectie.

10. Comunicarea cu unii medici obstetricieni nu este intotdeauna una constructiva, pentru ca nu suntem informati despre patologia parturientei, care poate fi cauza patologiei nou nascutului. Acest lucru intarzie diagnosticul si aplicarea corecta a tratamentului la nou nascut. Gravidele cu suferinta fetala majora nu sunt indrumate pentru a naste intr-un centru de competenta superioara, respectiv centrele universitare, unde se poate aplica asistenta optima unor astfel de copii. Mentionez ca cel mai sigur mod de transport al unui fat cu suferinta severa este ¬in utero¬. Dupa nastere transportul poate fi tardiv, fiind dictat de starea grava a copilului.

11. In cursul verii trecute mi s-a perturbat activitatea garzii, fiind expus la greseli profesionale in terapia unor nou nascuti in stare grava, de catre alti colegi medici si asistente din alte sectii ale Spitalului Judetean care au hotarat in locul meu ca unul dintre copii trebuie sa fie transferat la Iasi. Astfel, au abuzat de functia lor, intrand in sectia de neonatologie, utilizand un vocabular si un ton necivilizat, au tulburat linistea sectiei prin certuri inutile, pana la miezul noptii, perturband activitatea medicala din sectie, expunand personalul la erori terapeutice. De asemenea, au abuzat prin faptul ca au telefonat la Iasi pentru a solicita transferul si la Serviciul de Urgenta pentru a solicita un mijloc de transport, in conditiile in care decizia de comun acord a echipei de la neonatologie a fost alta. De asemeni, au instigat familia impotriva activitatii medicale din sectia de neonatologie.

Toate evenimentele pe care le-am prezentat, de care mi-am adus aminte momentan, au fost anuntate colegilor, medicului sef, uneori am notat in foaia de observatie, sau in caietele de rapoarte, personalul implicat a fost instiintat despre greselile comise, precum si observatiile de remediere.

Repetarea unora dintre greseli si aparitia altora noi, semnifica lipsa de interes si de raspundere a cadrelor medii din spital, iar medicii sunt expusi deseori la reclamatii pentru malpraxis din vina altora. Pentru remedierea erorilor comise si in vederea evitarii altora si mai grave, va rog sa analizati urmatoarele propuneri in vederea imbunatatirii activitatii din Spitalul Judetean:

1. Reluarea programelor de instruire a personalului care se desfasurau periodic, atat local, cat si in centrele universitare.

2. Stabilirea unor protocoale functionale sau modificarea celor neclare in ceea ce priveste activitatea de ingrijire a pacientilor, relationarea cu laboratorul si cu centrul de transfuzii.

3. Stabilirea unui protocol clar in privinta relatiilor interdisciplinare dintre medicii spitalului precum si angajatii altor spitale, in speta, Clinicile Universitare sau Serviciile de Urgenta, pentru a nu se mai intampla situatii in care transferul sa fie fortat de catre colegi medici din alte sectii.

4. Reintroducerea in foaia de observatie a fisei chestionar de satisfacere a pacientului, care a fost eliminat din utilizare in urma cu cativa ani, prin care pacientul poate sa-si exprime multumirile si nemultumirile.

5. Introducerea in regulamentul de ordine interioara a obligativitatii consemnarii nominale intr-o fisa atasata la FOCG si sub semnatura, a manevrelor terapeutice si de ingrijire de catre cadrele medii, din care sa reiasa clar cine si cand a efectuat o anumita manevra la pacient, asa cum se procedeaza in spitalele civilizate. Aici este inclusa si activitatea de vaccinare, cand trebuie consemnate data efectuarii, tipul vaccinului, seria de fabricatie si numele intreg al asistentei care l-a efectuat.

6. Revizuirea procedurilor de sanctionare a cadrelor medicale si nemedicale din spital in vederea posibilitatii de aplicare a unor masuri mai aspre decat cele existente.

Va multumesc,
Dr. Eugen Prajinariu                                                                                     4 februarie 2014

Domnului Manager al Spitalului Judetean Botosani, Viorel Iliuta”

 

15 thoughts on “Comisie de anchetă după scandalul provocat de medicul Prăjinaru

  1. dar de urgente nu zice nimeni nimic…aia de la ghiseu sau ce o fi ala te trateaza daca ai probleme si ajungi acolo de parca ar fi nu stiu cine…au un ton si o impertinenta dezgustatoare…aaa si mai dau si indicatii medicale sau te trimit la farmacie…

  2. Aceasta scoala nici in prezent nu apare in registrul national al scolilor acreditate de pe site-ul oficial al ARACIP dar diplome neconforme cu realitatea sunt eliberate in continuare cu avizul ISJ-ului Botosani , care stau la baza dreptului de libera practica si a profesarii in sistem.

  3. i-mi amintesc de vremurile ceausiste,la fel se proceda,se anunta vizita tov.,se prindeau merele cu ata in copac,si totul era roz

  4. CE SA FACA ARACIP-UL LA ACEASTA FABRICA DE ASISTENTE,SA PLECE CU BUZUNARELE PLINE??SA NE AMINTIM DE ANII CAND LICEUL SANITAR ,AVEA ADMITERE,CAT DE GREU SE INTRA,CE CONCURENTA ERA….DAR ACUM,APARE REZULTATUL DEGRADARII INVATAMANTULUI DIN ULTIMII 20 ANI,TOTUL PE BANI,SPAGA,CARE ERA PROMOVABILITATEA BAC -ULUI PANA IN 2011?dar ce va urma peste vreo 10 ani?ne sperie..

  5. Oare, cine va face parte din aceasta comisie nastrusnica ?!?! cred ca si machitorul de Humelnicu de la CJ. ca de, jumatate din spital este rezultatul lui prin trafic de influienata. Dar ce cauta zilnic prin spital si ne inebuneste cu povestile lui …cum ii invata pe cei de CJ ca nimic nu stiu …desi noi pricepem ce cauta si sub ce masca se ascunde si pentru A………te.

  6. Poate o sa verificati si faptul ca au niste salarii imense si ca nu sunt incadrarate conform specialitatii de pe diplome iar, noi facem toata treaba lor, ca altfel ar fi pe toate sectiile situatii foarte grave pentru ca nu pricep nimic insa suntem persiflate si platite de vai de noi. Au murit oameni cu zile pentru ca nu s-au priceput sa intervina la timp. Este si cazul baiatului unei angajate chiar din spital.

  7. Sa raspunda penal si cei care au dispus sa se lucreze 12 ore, iar laboratoarele sa nu aiba program sambata si duminica! Sa raspunda penal inclusiv sindicatul care a mers la santaj si a acceptat cu buna stiinta aceste abuzuri ale conducerii. Sa raspunda penal si cei care au facut plata la diferentele de salarii castigate prin instante ca pentru cei din sindicat s-a achitat suma integral , iar pentru restul esalonat!

  8. …ca DNA-ua să se sesizeze de aceste infracţiuni atât timp cât au fost săvârşite de aceste personaje dezgustătoare! Poate dupa prescriere, hhăhhăhhă, sau poate au imunitate!

  9. SCANDALUL NU E PROVOCAT DE MEDICUL PRAJINARU , E PROVOCAT DE INCOMPETENTA CELOR CE AU DATORIA SA FACA ORDINE . DE CE TRBUIE SA SESIZEZE CINEVA CA RESPONSABILII SA-SI FACA TREABA??

  10. prajinaru si-a murdarit ,luni la rand, fosta sotie!au urmat medicii obstetricieni si colegii sai neonatologi.nu se putea sa scape clasa”de jos”-asistentele.SA NU UITATI „D-LE” DOCTOR:”CINE SAPA GROAPA ALTUIA CADE SINGUR IN EA!” NU SUNTETI NICI CEL MAI CORECT ,NICI CEL MAI BINE PREGATIT SI NICI CEL MAI MUNCITOR OM!!!

  11. [Marked as spam by Antispam Bee | Spam reason: Server IP]
    Târziu s-a descoperit aceste deficiente. Eu am născut în 2001 la vârsta de 40 ani, normal , fără cezariană, fără doctor curant , cu doctorul de gardă la acel moment cu numele LANGA GHEORGHE cu toate mulţumirile şi aprecierile de rigoare. Însa după doar 3 zile o asistentă sub numele de ONOFREI, acum pensionară mi-a nenorocit copilul neavând grijă sa-l supravegheze punându-l la lampa pentru icter şi lăsându-l ne supravegheat, astfel încât bentiţa de pe ochi i-a căzut pe nas şi gura sufocându-l efectiv devenind în momentul alăptatului la ora 24 ca un aluat, inert fără simţuri, având nevoie de terapie intensiva. Acest copil a avut nevoie de îngrijiri speciale si se află şi acum sub grad de handicap. Noi ce să facem pe cine să condamnăm de suferinţele pe care le trage nevinovat acest înger.

  12. [Marked as spam by Antispam Bee | Spam reason: Server IP]
    Medicul este cel a carui atributie este sa delege actiunile necesare pentru buna desfasurare a activitatii.Nu e normal ca el sa fie omul de la varf si sa se planga!Asta este incompetenta si primul sanctionat trebuie sa fie dumnealui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *