Consiliul Judeţean, chemat să răspundă pentru o „ţeapă” de 70 de milioane de lei

sedinta cj BotosaniConsilul Judeţean din Botoşani a fost chemat în judecată pentru a răspunde pentru cea mai mare „ţeapă” pe care bugetul de stat a luat-o de la o firmă din judeţul Botoşani.

Autoritatea judeţeană, care şi-a dat girul pentru falimentul Apa Grup şi înfiinţarea unui nou operator de apă, este chemată să răspundă în faţa legii pentru „ingineria financiară” care a prejudiciat statul cu 70 de milioane de lei.

Judeţul Botoşani este dat în judecată de lichidatorul societăţii Apa Grup, care solicită atragerea răspunderii materiale pentru o sumă uriaşă, 70 de milioane de lei.

Cele mai mari datorii, în proporţie de peste 85%, fostul operator le înregistrează către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice.

Constantin Dascălu, lichidatorul societăţii, a deschis acţiunea, după ce creditorii societăţii au solicitat acest lucru, apropiindu-se şi termenul de trei ani în care se prescriu datoriile.

În acţiune se precizează că prin deciziile luate de oamenii care au condus operatorul de apă, s-au folosit bunurile societăţii în interes propriu, după ce a fost transferat patrimoniul Apa Grup către Nova Apaserv, iar o altă acuzaţie este folosirea de mijloace ruinatoare pentru a întârzierea încetării de plăţi.

” Nu puteam să îmi îndrept acţiunea asupra unor persoane nominale, care doar au executat ceea ce s-a hotărât. Toate hotărârile Consiliului Judeţean au substanţă şi dacă le observaţi vă veţi da seama de ce s-a ajuns în această situaţia. Eu am urmat cu această acţiune o procedură, pentru că dacă nu deschideam acest dosar, riscam să mi se impute mie datoriile. Până acum am reuşit recuperarea numai a 20% din debite”, a declarat Constantin Dascălu.

Preşedintele Consiliului Judeţean, instituţie ce reprezintă acţionarul majoritar al fostului operator de apă, a precizat că ar fi un dezastru dacă o asemenea acţiune ar fi admisă şi va face tot posibilul să apere interesele judeţului.

„Este dreptul lichidatorului să formuleze o asemenea acţiune, însă eu în calitate de preşedinte al CJ, voi apară prin toate mijloacele legale instituţia”, a afirmat Florin Ţurcanu.

Primul termen al dosarului este programat la sfârşitul lunii şi cel mai probabil se va solicita şi o expertiză contabilă.

Societatea comercială Nova Apaserv a fost înfiinţată în 2009, ca operator regional de apă. Atunci, Consiliul Judeţean a decis transferarea întregului patrimoniu al societăţii Apa Grup către Nova Apaserv, lăsând fostul operator de apă cu datorii de aproape 100 de milioan de lei.

5 thoughts on “Consiliul Judeţean, chemat să răspundă pentru o „ţeapă” de 70 de milioane de lei

  1. Cam miroase a puscarie! Lichidatorul are dreptate. A fost o mare golaneala infiintarea noii societati curate si primenite in timp ce fosta societate a ramas cu mortul in casa. Decizie de politicieni „destepti” care se cred buricul pamantului!

  2. [Marked as spam by Antispam Bee | Spam reason: Server IP]
    Teapa,stimate domn jurnalist,a fost data de-a lungul timpului de toti cei ce au condus societatea de apa si care purtau responsabilitatea acestui lucru.Doar ca,politic fiind numiti nu au raspuns in fata fiscului ,astfel datoriile crescand de la an la an.De ce nu s-a inceput procedura de ibsolventa atunci cand valoarea datoriilor era mai mica decat valoare capitalului social al soc.de apa ,daca se voia acest lucru? Procedura de intrare in insolventa era obligatorie prin lege, nedeclararea insolventei in asemenea situatii fiind declarata infractiune .

  3. Aceeasi manarie ca la Termica. Daca un agent privat s-ar fi pretat la o asemenea inginerie financiara, ar fi trebuit sa raspunda in fata legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *