Directorul adjunct al ANRSC: Colectarea selectivă a gunoiului va deveni o prioritate şi în judeţul Botoşani

Daniel Alexandru, director adjunct ANRSC
Daniel Alexandru, director adjunct ANRSC

Colectarea selectiva a gunoiului va deveni o prioritate si in judetul Botosani, susţin reprezentanţii Autorităţii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice ( A.N.R.S.C). Aceştia consideră că pe langa  protectia a mediului inconjurator si reducecerea poluarii componenta de profit a celor implicati in colectarea selectiva nu e de neglijat.  

Daca 20 de butelii de PET de 2 litri cantaresc aproximativ 1 kg, iar tona de PET se vinde cu aproximativ 320 euro se poate creiona potentialul Botosaniului. Astfel  in judetul Botosani cantitatea de deseuri municipale colectate in vederea depozitarii este de aproximativ 5.000 tone lunar. Implementand o colectare selectiva responsabila cu o reducere a cantitatii depozitate cu 15% ( conform prevederilor OUG 196/2005)  rezulta 750 tone lunar deseuri reciclabile recuperate   (continand aproximativ 45% PET si 28 % carton si hartie ). Aceste reciclabile ar valora aproximativ 150.000 euro„, a declarat Daniel Alexandru  director adjunct  Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice – A.N.R.S.C.

Potrivit acestuia, sistemul integrat de gestionare a deseurilor va elimina aceasta pierdere de valorificare a reciclabilelor daca si locuitorii judetului se vor implica in colectarea separata a deseurilor. Toate actiunile de constientizare a importantei colectarii selective sunt bine venite si vor avea ca efect o crestere a cantitatii colectate selectiv, mai spune acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *