Soluţie de criză: Lucrări publice cu muncitori închiriaţi de la Penitenciar

muncitori detinutiFirmele care au câştigat licitaţiile pentru derularea unor lucrări publice de investiţii în municipiul Botoşani au găsit soluţia pentru reducerea costurilor, mai ales a celor de personal. Acestea au apelat la serviciile deţinuţilor pentru efectuarea lucrărilor, în condiţiile în care această forţă de muncă nu necesită plata obligaţiilor la bugetul de stat.

Practic, patru firme mari din Botoşani- Aquaterm, Elsaco Electronic, Ice Computers şi Androx Plus- au contractat de la Penitenciarul Botoşani 156 de deţinuţi, care au fost puşi să execute diverse munci necalificate.

Puşcăriaşii pot fi văzuţi zilnic, pe strada Marchian, înlocuind conductele societăţii comerciale Modern Calor, dar şi pe Calea Naţională schimbând borduri şi săpând şanţuri. beneficiarul lucrărilor este municipalitatea.

„Munca persoanelor private de libertate este mult mai ieftină, în sensul că nu se datorează pentru ele toate dările la bugetul de stat. Mă refer aici la contribuţşia la fondul de pensii, de sănătate sau şomaj„, a precizat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului, Iulian Dărângă.

Mai mult decât atât, puşcăriaşii nu sunt muncitori mofturoşi. Aceştia nu iau pauze de cafea sau de odihnă precum salariaţii cu carte de muncă.

Persoanele private de libertate sunt supravegheate continuu şi îşi realizează norma aproape în procent de 100%„, a adăugat Dărângă.

Cele patru firme au contracte încheiate cu penitenciarul până la sfârşitul acestui an. Pentru munca deţinuţilor, firmele vor plăti 345.000 de lei, din care 60% revină Penitenciarului, iar restul de 40% deţinuţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *