Îngrijorător! O copilă de 14 ani și alte 15 de 15 ani au devenit mame, în primele șapte luni ale acestui an. Fenomenul, dezbătut la nivelul județului

asociatia salvați copiii Medicii de la Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean ”Mavromati” trag un semnal de alarmă: numărul copiilor născuți de mame minore este în creștere la nivelul județului. Astfel, de la începutul anului și până în prezent 45 de copile au născut copii, din care o fetiță de 14 ani, 15 copile de 15 ani, 17 de 16 ani și 22 minore de 17 ani.

like facebookDin acest motiv, Asociația ”Salvați copiii” a organizat, marți, o întâlnire cu factorii responsabili la nivelul județului pentru a găsi soluții în cazul fenomenului copiilor cu copii.

Medicul Carmen Zaboloteanu, șef secție Neonatologie, susține că în 2013 au fost 89 de minore care au devenit mame, iar în 2017 au fost 120 de mame minore.

Mai grav este faptul că educația în cazul minorelor cu copii lasă de dorit: trei au zero clase, însă sunt și cu trei clase sau opt clase, iar peste 95% dintre fetițe se aflau în relații de concubinaj, partenerii fiind tineri mai mari cu câțiva ani, dar și bărbați cu vârste mai mari de 20-25 de ani.

Avem cazuri de fetițe care au devenit mămici prea devreme: la 16 ani, la 14 ani și destul de multe la 15 ani, cu o pondere în creștere. În Botoșani, procentul privind mamele minore este undeva la 5%. Am avut o mamă de 14 ani care a născut un copil de 1.700 grame, un copil cu asemenea greutate la naștere este greu de îngrijit, inclusiv pentru o mamă mai matură în ceea ce privește îngrijirea copilului. În 2017, doar zece sarcini au fost monitorizate în cazul celor 120 de copile”, a menționat medicul Carmen Zaboloteanu.

Medicii botoșăneni sunt de părere că trebuie să se acționeze mai mult pe educație, pe mai multe căi, nu doar la nivelul de educație a mamei.

Este usturător să ne aflăm pe primul loc în Europa în ceea ce privește nașterile la fete sub 18 ani, foarte multe la fete de 15 ani. Dacă societatea în ansamblul ei nu reușește să înțeleagă că această temă este din nefericire o temă de interes național, națiunea însăși este în suferință. Pe primul loc este educația. Totul pleacă de la educație”, a declarat medicul pediatru Aurel Tinca.

One thought on “Îngrijorător! O copilă de 14 ani și alte 15 de 15 ani au devenit mame, în primele șapte luni ale acestui an. Fenomenul, dezbătut la nivelul județului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *