FOTO & DOCUMENTE Un fermier din Botoșani, hărțuit de funcționarii APIA. A fost lăsat fără o subvenție de 100.000 de euro

agromer srl, stiri, botosani, bazin dejectii
Bazinul de dejecții din incinta fermei zootehnice a Agromer

Un fermier din Botoșani, care exploatează o suprafață de peste 3.000 de hectare de teren agricol pe malul Prutului și care deține o fermă zootehnică cu sute de capete de bovine, dar și cu peste 1.000 de capre, a rămas fără o parte din subvenția acordată de Uniunea Europeană, din cauza unor documente care se bat cap în cap de funcționarii Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA).

Ilie Iulian Merticariu administrează societatea comercială Agromer SRL, cea care este proprietara terenurilor și a fermei zootehnice de la Ripiceni. El se află în divergențe cu APIA, după ce această instituție i-a tăiat nu mai puțin de 100.000 de euro din drepturile de subvenție care i se cuveneau.

agromer srl, stiri, botosani , document
Constatarea inspectorilor APIA, din care rezultă că ferma Agromer nu dispune de bazin de dejecții

În luna septembrie a anului trecut, societatea a fost controlată de funcționarii APIA Botoșani, iar fostul director al agenției, Ion Constantin, a scris în nota de verificare pe teren că „fermierul nu dispune de platformă de stocare a gunoiului lichid și solid” la exploatația zootehnică din localitatea Popoaia- Ripiceni.

like facebook, stiri, botosaniNemulțumit că nota de constatare întocmită de reprezentantul APIA nu corespunde adevărului, Merticariu a contestat administrativ actul de cotrol, iar, ca urmare a acestui lucru, conducerea APIA a dispus un control încrucișat. Astfel, în luna noiembrie 2017, la ferma de la Popoaia a mers în control o echipă de la APIA Neamț, care, în documentul întocmit la fața locului, constată altceva decât echipa inițială.

agromer srl, stiri, botosani , document
Documentul întocmit de inspectorii APIA Neamț, care contrazice documentul colegilor de șla APIA Botoșani

Comisia mixtă s-a deplasat la sediul firmei Agromer SRL, unde, în prezența administratorului Merticariu Ilie Iulian, s-au verificat cele semnalate în solicitare și s-au constatat următoarele: bazinul de dejecții avea pereții de beton, s-a verificat adâncimea cu o bară metalică, constantându-se că nivelul dejecțiilor din bazin era de aproximativ patru metri, diferența de doi metri fiind spațiu disponibil de stocare; bazinul prezenta trei țevi de scurgere îngropate în pământ, funcționale, prin care se scurgeau dejecțiile provenite din grajdul în care se găseau bovinele”, scriu inspectorii APIA de la Neamț.

În ciuda contradicțiilor existente între cele două note de constatare, APIA lasă fără 15% din subvenția cuvenită firma Agromer.

agromer srl, stiri, botosani , bazin dejectiiProblemele femierului botoșănean au fost cunoscute, acum două săptămâni, și de ministrul Agriculturii, Petre Darea, care a cerut APIA să soluționeze de urgență problema în favoarea acestuia, însă, cu toate acestea, funcționarii APIA Botoșani se încăpățânează să anuleze sancțiunea aplicată Agromer.

Ilie Iulian Merticariu anunță că va da în judecată APIA și va cere nu doar recuperarea prejudiciului, ci și despăgubiri materiale.

El se teme că APIA urmărește punerea în dificultate a fermierilor autohtoni, în condițiile în care în jurul terenurilor deținute de Agromer există foarete multe exploatații deținute de investitori străini.

 

2 thoughts on “FOTO & DOCUMENTE Un fermier din Botoșani, hărțuit de funcționarii APIA. A fost lăsat fără o subvenție de 100.000 de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *