Primăria Botoșani a făcut o refinanțare a celor opt credite. Flutur: Am obținut o economie de peste 100 miliarde lei vechi la nivelul dobânzilor

catalin fluturPrimăria  Botoșani a făcut o refinanțare a celor opt credite care însumau 85 milioane lei, iar în urma unei licitații s-a obținut un credit cu o dobândă accesibilă municipalității. Anunțul a fost făcut luni de primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, care a declarat că Eximbank, bancă a statului român, a câștigat licitația oferind cea mai mică dobândă, la licitație mai fiind înscrise CEC și BCR. Edilul spune că refinanțarea creditelor a fost făcută pentru o perioadă de zece ani, cu o perioadă de grație de un an de zile și că banii economisiți în acest interval de grație vor fi folosiți la dezvoltarea orașului.

like facebookÎn urma negocierilor, am obținut o valoare de 0,7%, la care se adaugă ROBOR la o lună. În momentul de faţă, toate creditele primăriei sunt calculate undeva la 1,54%. Asta înseamnă o economie de peste 100 miliarde lei vechi la nivelul dobânzilor, o economie care se va rostogoli în ani. Cel mai important pentru noi este perioada de graţie de un an pe care am obţinut-o în urma acestei proceduri, ceea ce înseamnă că municipalitatea va avea în fiecare lună la dispoziţie peste 10 miliarde lei pe care putem să-i folosim unde vrem noi, dar cu precădere la nivel de dezvoltare”, a menționat Flutur.

Primarul spune că cel mai apăsător a fost creditul de la IFC, unde dobânda lunară se ridica la 7,32%. El a acuzat, astfel, demersul fostului primar Ovidiu Portariuc, care ”s-a deplasat la Londra” pentru creditul IFC.

Am plecat de la faptul că am avut o serie de credite din punctul meu de vedere neperformante, credite care împovărau cu mult bugetul municipiului Botoşani. Am plecat de la acel credit cu IFC care a fost incredibil pentru mine şi am mai atins acest subiect în cursul anilor, un credit în care aveam o dobândă de 7,32% pe lună. Am demarat o acţiune prin care am încercat să diminuăm valoarea acestor datorii pe care le avem la creditele de la primărie. Am plecat de la IFC, dar împreună cu specialiştii din primărie şi le mulţumesc foarte mult celor care şi-au dat interesul şi au lucrat aici, mă refer la cei de la Direcţia Economică, Achiziţii publice, Direcţia Impozite şi Taxe, care au fost angrenaţi în această procedură, spre deosebire de altă perioadă când nu au fost întrebaţi şi angrenaţi, doar cineva a făcut singur un lucru”, a spus Flutur.

Primarul a afirmat că singura ”pată pe această poveste” este că municipalitatea trebuie să plătească către IFC un comision de rambursare anticipată de 16 miliarde lei, calculat la nivelul creditului rămas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *