Sindicatul ”Impact” solicită modificări la proiectul Legii salarizării unitare. Vezi nemulțumirile acestora!

functionari publiciSindicatul ”IMPACT” Botoșani, sindicat ce reprezintă interesele salariaților din sectoarele de activitate: asistență socială, muzee și administrația publică teritorială și locală, prin prezenta, solicită o întâlnire a Comisiei de Dialog Social în cel mai scurt timp, cu invitarea parlamentarilor de Botoșani pentru a dezbate prevederile proiectului Legii salarizării unitare, având în vedere anomaliile și discrepanțele existente în respectivul proiect și care va afecta membrii noștri de sindicat.

Sindicatul a trimis o sesizare atât către prefectul județului, Dan Șlincu, cât și către Parlamen tul României prin care arată că principiile nediscriminării și egalității sistemului de salarizare nu sunt respectate, având în vedere faptul că, inexistența unor grile de salarizare pentru anii 2018-2022 care să fie aplicate, neaplicarea Deciziei Curții Constituționale nr. 794/2016 prin includerea în salariile de bază a sporurilor recunoscute prin hotărâri judecătorești mențin discriminarea din prezent, iar aplicarea unor majorări salariale procentuale periodic/anuale vor accentua și mai mult discrepanțele existente în acest moment.

like facebookPrincipiul importanței sociale a muncii se referă doar la sectoarele de activitate sănătate pentru care se aplică grilele pentru anul 2022 începând cu anul 2018, învățământ (pentru personalul didactic) care într-o perioadă de un an beneficiază de o majorare a salariilor cu 100% și pentru funcții de demnitate publică, în schimb, administrația publică teritorială și locală, asistența socială și salariații din muzee își mențin salariile la un nivel apropiat de salariul minim garantat în plată, minimalizându-se la maxim importanța muncii acestora; acordarea tranșelor de vechime prin acordarea procentelor prevăzute la art. 10 pct. (4) unde pentru vechimea de peste 20 de ani în câmpul muncii totalizează un procent de 22,5% este în detrimentul salariaților și chiar discriminatoriu în comparație cu cei care sunt în prezent pe gradația 5 și care beneficiază de un procent de 25% din salariul de bază”, se arată în petiție.

Sindicaliștii consideră inoportună introducerea în limita de 30% a sumei acordate pentru sporuri/adaosuri/primelor/indemnizațiilor la nivelul ordonatorului de credite a normelor de hrană și a sporului pentru munca desfășurată în zilele de repaus săptămânal, zilele de sărbători legale în vederea asigurării continuității în unitățile de sănătate și asistență socială și a sporului de gărzi pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și spun că este  total aberant ca în anul 2018 să fii nevoit să stabilești un salariu pentru un nou-încadrat pentru care nu există funcție în plată, prin reconstrucție salarială pornind de la luna decembrie 2009, având la bază un act normativ abrogat începând cu anul 2010.

Ei spun că la întâlnirile de la nivelul Ministerului Muncii și Justiției Sociale cu reprezentanții sindicatelor privind legea salarizării unitare au fost prezentate grile total diferite cu salarii pentru fiecare an 2018, 2019, 2020 și 2021 și nu actuala propunere care se află depusă în Parlament.

Sindicaliștii consideră că modificările solicitate sunt corecte și necesare pentru respectarea principiilor generale ale Legii salarizării unitare.

Vezi aici întreags sesizare Prefect Legea salarizarii!

 

One thought on “Sindicatul ”Impact” solicită modificări la proiectul Legii salarizării unitare. Vezi nemulțumirile acestora!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *