Sindicaliștii din învățământul botoșănean, nemulțumiți de salariile stabilite în Legea unitară: Este jenant pentru actualii guvernanți să gândească o asemenea grilă

liviu axinteSindicaliștii din învățământul botoșănean sunt nemulțumiți de proiectul Legii salarizării unitare și spun că vor veni cu propuneri de modificarea a grilelor de salarizare propuse de guvernanți. Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învățământ Botoșani, spune că nu este normal ca pentru personalul din învățământ să fie stabilit un salariu fix iar pentru aleși coeficienți, așa cum nu este normal ca diferența de salariu între un profesor debutant calificat și unul necalificat cu liceu să fie de doar 100 lei. De asemenea, spune Axinte, îngrijitorul de grădiniță, care a fost trecut la personal auxiliar, este scos prin această lege din grilă și trecut la funcții comune,

Suntem nemulțumiți de nivelul de salarizarea stabilită de această lege, având în vedere că pentru noi s-a stabilit un salariu fix, iar pentru aleși coeficienți. Nu este corect. Ar fi trebuit stabilită aceeași regulă pentru toți bugetarii, pentru că este lege de salarizare unitară. Lucrurile sunt stabilite diferitr. Grila stabilită de Guvern nu este mulțumitoare pentru noi, pentru că nu există o diferențiere suficientă între profesorul debutant necalificat și profesorul debutant calificat. Nu este posibil să existe o diferență de doar 100 lei între cel calificat și cel necalificat. Faci oricare liceu, vii în învățământ ca necalificat și ai perspectiva primirii unei sume de 3916 lei iar profesorul care termină facultatea de matematică va avea 4098 lei. Este jenant pentru actualii guvernanți să gândească o asemenea grilă”, a menționat Axinte.

like facebookLiderul LSI spune că va cere parlamentarilor botoșăneni să susțină o corecție a acestei grile în Parlament, mai ales că aplicarea acesteia se va face etapizat.

O altă nemulțumire a sindicaliștilor este aceea că proiectul legii nu prevede majorarea salarială de 20% anunțată pentru învățământ cu 1 iulie 2017, care figurează, spun sindicaliștii, în programul de guvernare publicat în Monitorul Oficial.

Solicităm Guvernului să respecte acest Program de Guvernare și să ne acorde majorarea de 20 % de la 1 iulie și diferența de până la 50%, care este promisă la 1 ianuarie să o dea la 1 ianuarie. Aplicându-se etapizat am vedea o abordare riguroasă și serioasă în aplicarea acestor majorări salariale. Observăm că prin textul legii, prima majorare de care vom beneficia va fi 1 ianuarie 2018, cu o majorare de 50%. Sunt multe neajunsuri”, a adăugat Axinte.

Sindicaliștii din învățământ i-au în calcul declanșarea unor proteste în cazul în care Legea salarizării va fi promovată în forma stabilită de guvernanți.

 

 

2 thoughts on “Sindicaliștii din învățământul botoșănean, nemulțumiți de salariile stabilite în Legea unitară: Este jenant pentru actualii guvernanți să gândească o asemenea grilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *