Medic de familie, nemulțumit că doar salariile medicilor specialiști s-au majorat. Ce i-a spus acesta ministrului pentru Dialog Social

medic paul serban la prefecturaUn medic de familie din județul Botoșani s-a declarat nemulțumit de faptul că recentele majorări salariale i-au vizat doar pe medicii specialiști. Medicul de familie Paul Șerban a  spus la întâlnirea cu ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, că în urma majorărilor salariale s-a ajuns ca un asistent medical de la un spital să aibă aproape aceleași venituri cu un medic de familie.

Șerban a afirmat că date fiind salariile mari din spitale, mulți dintre asistenți vor părăsi cabinetele de familie iar acestea se vor autodesființa.

like facebookLa noi principiul este următorul: este un venit al cabinetului care se realizează pe cele două tipuri de tarife cumulate și din acest venit al cabinetului se plătesc salarii, cheltuilei, impozite, iar ceea ce mai rămâne reprezintă venitul medicului. Noi nu mai primim nimic în plus, dimpotrivă ni se diminuează venitul. Trebuie să existe o modalitate prin care să se modifice această stare de fapt, pentru că și noi am făcut aceeași facultate de medicină, tot 20 de ani de școală, ne-am calificat cu grade profesionale de medici specialiși sau medici primari. Ne dorim să existe o modalitate de finanțare în care să se aibă în vedere și o creștere, dar în primul rând să existe o modalitate de negociere clară, concretă și reală între reprezentanții noștri și cei ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”, a menționat Paul Șerban.

Medicul de familie botoșănean a acuzat totodată faptul că acele contracte încheiate anual le sunt puse în față fără a fi negociate.

După ce se votează legea, noi suntem chemați la discuții, iar acolo suntem puși în fața faptului împlinit: asta este suma și mai mult de atât nu se poate da. Nu există rectificări bugetare pe parcursul anului și în aceste condiții noi trebuie să semnăm doar niște contracte prevăzute dinainte și doar să ne dăm acordul. Atâta timp cât noi suntem dependenți de aceste contracte pentru că nu avem altă sursă de venit, practic este o formă de șantaj și trebuie să semnăm ce ni se oferă. În schimb, avem o serie întreagă de obligasții contractuale”, a adăugat Paul Șerban, care a solicitat ca negocierea contractului să fie una reală și funcție de acest lucru să se realizeze și bugetul.

Ministrul pentru Dialog Social i-a spus că va avea o discuție cu ministrul Sănătății pe această temă.

Să știți că medicii din sistemul public până la această majorare nu câștigau banii aceștia, cu gărzi și cu tot ce aveau de făcut în spitale”, i-a spus Gabriel Petrea.

 

7 thoughts on “Medic de familie, nemulțumit că doar salariile medicilor specialiști s-au majorat. Ce i-a spus acesta ministrului pentru Dialog Social

  1. Au salarii mari ,dar si munca este pe masura.In timp ce medicii de familie dorm in patul lor,medicul care face garzi munceste noaptea ,sarbatorile legale ,sambete ,duminici,daca vor salarii mari sa nu mai fie scriitori de bilete catre spital,sa-si faca datoria fata de pacienti.

    1. Vezi,dragă ,,colegule”? Ăsta-i baiul! Ciupiturile și jignirile dintre noi. Ești sigur că știi cu ce se ….manancă Medicina de Familie? Ne etichetezi drept ,,scriitori” de bilete de trimitere. Îti imaginezi cum ar fi dacă 11 000 de medici de familie,zilnic,ar trimite cel putin 20 de pacienti (cu BT,desigur!) către voi ,,specialiștii”? Ok! Noi dormim in patul nostru,cum zici! Dar cu grija mereu a zilei de maine….ne vom putea plăti asistenta? Impozitele? Cheltuielile de intretinere a cabinetului,deloc neimportante? Voi aveti astfel de griji? La voi vine,cand nu te-astepti,Curtea de Conturi? Care sa te penalizeze ca ai scris un medicament pe care voi ati ,,uitat” să-l scrieti pe o SM sau conform Contractului -Cadru,să îl prescrieti compensat la primul consult? Vezi? Aș putea să înșir o grămadă de alte exemple care,în mod normal….ar trebui să te facă să pricepi că FIECARE dintre noi are rolul său și nu ar trebui să ne batem joc unii de alții. Din păcate….voi vă considerați ZEI și pe noi…slugi. Ceea ce,bineînțeles…dă apă la moară decidenților, care profită din plin de discordia dintre noi.

    2. Coleg? Dermatologii nu dorm in patul lor? dar fizioterapeutii, sau psihiatrii, neurologii, medicii de laborator…si sirul mai poate continua. Sau ei nu sunt colegi, si nu muncesc? Aflati de la mine, ca toti avem aceeasi studii, si nicio specialitate nu se poate erija mai superioara. Iar majoritatea biletelor de trimitere D-voastra le cereti stimati spitalisti, si specialisti in ambulator, chiar daca nu e justificat.

    3. Prietene Coleg, habar nu ai. Un medic de familie primeste 10 RON impozabil pentru un vaccin. In conditiile in care se duce dupa vaccin pe banii lui,, daca are noroc se duce doar o data, il transporta in conditii speciale , suna pacientii sa vina pentru vaccin, tot pe banii lui, si plata este facuta dupa 4-5 luni ! Crezi ca pe un medic de familie pacientii nu-l suna in week-end ? Daca la sfarsitul programului ai la usa inca 4-5 pacienti nu-ti permiti sa-i trimiti acasa chiar daca programul s-a terminat si chiar daca nu esti platit pentru acele consultatii de catre Casa de asigurari pentru ca ti-ai facut norma pe ziua aceea. Asa ca mai bine inainte de a vorbi informeazate.

  2. de ce credeti ca medicii de familie dorm in patul? si ei fac garzi in centre de permanenta pe bani mult mai putini decat in spitale si chiar sunt deranjati in patul lor noaptea de cate o urgenta de la pacienti careii suna si raspund fara a fi platiti! si ca o paranteza personala eu fac in calitate de medic de familie ceea ce nu se face in spital din variii motive! pregatesc preoperator pacientul, urmaresc si scot fire pacientului operat, pun perfuzii pacientului dupa ce s-a plimbat pe la spital si a venit acasa tot asa der rau…si multe alte lucruri pe care doctorul din spital habar n-are, chiar si acela de ai scrie eu reteta compensata pe care n-a scris-o el din motive SIUI ….ca sa nu mai vorbesc ca fac mai multe joburi nu sunt numai medic… tot pe banii aia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *