Preot botoșănean, despre Halloween: Ortodoxia nu recomandă sub nicio formă îmbrăcarea de chipuri înfricoşătoare. E anticreştin

Halloween-3Preoţii ortodocşi consideră anticreştină costumarea copiilor de Halloween. Aceştia spun că românii ar trebuie să se întoarcă şi să păstreze mai degrabă moştenirea lor culturală şi spirituală.

Halloweenul este marcat în fiecare an pe 31 octombrie. Această sărbătoare de sorginte celtică, păstrunsă în spaţiul anglo-american şi asimilată ”Sărbătorii tuturor Sfinţilor„ este celebrată pe tot globul din Statele Unite până în Asia. Costumele, petrecerile şi machiajul înfricoşător fac parte din această tradiţie, nelipsite fiind vrăjitoarele, mumiile, vârcolacii sau fantomele.  Această tradiţie de Halloween a pătruns şi în România după anii 90. Preoţii ortodocşi însă nu o recunosc ca sărbătoare şi sunt ferm convinşi că mai ales tineretul nu ar trebui să se costumeze şi să petreacă asemeni occidentalilor, scrie ziarul Adevarul.

”Este ceva anticreştin”

like facebookPreotul profesor Daniel Dascălu, directorul  Seminarului Teologic din Botoşani, spune că de fapt costumarea în vrăjitoare şi alte creaturi înfricoşătoare de Halloween este anticreştină. Acesta se arată contrariat de aceast obicei. ”Această zi sau această practică a îmbrăcării, a exchivării corpului uman de la frumuseţea cu care Dumnezeu l-a înzestrat şi până la a se schimonosi din păcate chipul pruncilor cu tot felul de idei din ce mai de care mai năstruşnice, de la spiriduşi, vrăjitoare şi până la scheletice figuri ale morţilor este ceva anticreştin.”, spune Daniel Dascălu.

constantin-dascalu”Nu le vorbim de chinurile iadului dar îi îmbrăcăm în chipuri demonice”

Totodată directorul Seminarului Teologic din Botoşani spune nemulţumit că preoţii nu pot să vorbească elevilor de chinurile iadului, fiind acuzaţi că-i traumatizează dar în acelaşi timp părinţii îşi îmbracă copiii în demoni. ” Pe de altă parte noi nu le vorbim de chinurile iadului şi de înfricoşătoarele situaţii ale vieţii acesteia pentru a nu-i speria, dar îi îmbrăcăm în aceste chipuri demonice. Pentru că este mai dureros cu atât mai mult cu cât atunci când le vorbim copiiilor, încercăm prin orice mijloace să nu-i traumatizăm, în schimb îi îmbrăcăm şi îi investim cu astfel de chipuri care sunt mai mult demonice decât fireşti şi copilăreşti”, adaugă Daniel Dascălu.

Biserica recomandă întoarcerea către tradiţii

În concluzie preotul botoşănean  spune că Biserica nu recomandă aceste practici de Halloween şi cere tinerilor să se întoarcă către tradiţiile spirituale ale poporului român.

” Biserica recomandă ca fiecare fiinţă umană să îşi păstreze chipul luminos şi frumos şi să-şi cunoască rădăcinile şi tradiţiile noastre. Şi culturale româneşti dar şi spiritual religioase. Deci ortodoxia nu recomandă sub nicio formă îmbrăcarea altor chipuri înfricoşătoare ci promovarea şi păstrarea propriului chip uman”, conchide preotul.

Sursa: Adevarul

 

2 thoughts on “Preot botoșănean, despre Halloween: Ortodoxia nu recomandă sub nicio formă îmbrăcarea de chipuri înfricoşătoare. E anticreştin

  1. Daca americanii o sa se imbrace in penisuri asa va face si romanul .halloween e o pierdere de timp si mai bine ati invata copiii ca mama trebuie sa fie femeie si tata barbat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *