Stare de alertă din cauza secetei în 35 de localităţi din județul Botoșani. Ce măsuri s-au dispus!

porumb-afectat-de-seceta-botosaniAutoritățile județene au decis, luni, declararea stării de alertă din cauza sectei în 35 de unități administrativ-teritoriale din județul Botoșani. Luni, după ce Ministerul Administrației și Internelor a aprobat starea de alertă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit pentru a discuta asupra măsurilor care se vor lua în localitățile afectate de secetă.

Starea de alertă se instituie pentru o perioadă de 30 de zile în localitățile: orașul Flămânzi, cu satele Chițoveni și Prisăcani, orașul Darabani și comunele: Adășeni, Avrămeni, Bălușeni, Blândești, Cândești, Cristinești, Concești, Coțușca, Dângeni, Dimăcheni, Drăgușeni, George Enescu, Gorbănești, Lozna, Havârna, Hănești. Hilișeu-Horia, Ibănești, Manoleasa, Mihăileni, Mihălășeni, Mitoc, Nicșeni, Păltiniș, Rădăuți-Prut, Stăuceni, Șendriceni, Știubieni, Tudora, Văculești, Viișoara, Vlădeni și Vlăsinești.

like facebookComitetul Județean pentru Situații de Urgență a dispus o serie de măsuri pe timpul stării de alertă și a stabilit obligațiile cetățenilor din zonele afectate de secetă.

Pe timpul alertei se va asigura transportul de apă potabilă și menajeră în zonele afectate de secetă prin mijloace proprii sau încheierea unor contracte de prestări servicii cu operatorii economici care îndeplinesc condițiile de legalitate. De asemenea, autoritățile vor trebui să realizeze puțuri de mari adâncime pentru completarea și asigurarea volumului de apă și să achiziționeze bazine de mare capacitare în vederea stocării apelor rezultate din fântânile de mare adâncime, pentru asigurarea stocului de apă minim în colectivități.

Primăriile trebuie să elaboreze un plan privind modul de alimentare cu apă a comunității. În această perioadă, cetățenii nu au voie să dea foc la vegetația uscată și la miriști iar pășunatul va fi permis pe suprafețele împădurite, cu acordul autorităților silvice. De asemenea, cetățenii vor trebui să consume apă fără risipă și să anunțe organele abilitate cu privire la consumul nejustificat de apă al persoanelor fizice sau juridice de pe raza comunelor.

 

 

2 thoughts on “Stare de alertă din cauza secetei în 35 de localităţi din județul Botoșani. Ce măsuri s-au dispus!

  1. Comuna Cordareni de ce nu este declarata zona calamitata ? Sistemul de alimentare cu apa este zero de 3 ani, puturile sunt secate la fel si fantanile…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *