Dramă! Un tânăr din Botoșani nu poate accede la facultate, din cauza unei boli grave de care suferă

sebastian fulgaSistemul din Romania taie aripi, aripi tinere care nu se vor inalta vreodata. Povestea unui tanar din Dorohoi, judetul Botosani, te face parca sa te gandesti de ce se fac in aceasta tara atatea diferente. S-a nascut cu o boala cu care va trai toata viata, o boala cumplita ce nu i-a permis pana acum sa simta ca traieste cu adevarat. Nu a putut alerga alaturi de alti copii, nu a putut juca fotbal si nu a stiut ce inseamna cu adevarat o pauza dintre ore, in bancile scolii.

Sergiu Sebastian Fulga are 20 de ani si sufera de osteogeneza imperfecta, cunoscuta drept „boala oaselor de sticla”. Anul trecut a terminat liceul si a dat examenul de Bacalaureat, obtinand o medie foarte buna. Acum insa traieste un cosmar, un cosmar din care nu poate iesi, sau cel putin, nu gaseste o posibilitate. Din clasa intai si pana in ultma zi de liceu, Sebastian a invatat de acasa.

like facebookDin cauza problemelor de sanatate, am fost nevoit sa urmez invatamantul la domiciliu inca din clasa intai, terminand liceul „Grigore Ghica” din Dorohoi si absolvind examenul de bacalaureat. Tratamentul pentru aceasta boala nu exista concret, transplantul osos fiind una din putinele recomandari ale medicilor, insa nici acesta nu aduce rezultate miraculoase. Introducerea unor tije este iarasi imposibila, caci unele oase sunt prea subtiri pentru astfel de interventie. Practic, exista riscul foarte ridicat al fracturilor, in special in zona femurala, lucru cauzat de efort, stat in scaun prea mult, deplasari riscante, miscari spontane, etc. Un efort care este simplu pentru un om cu oasele sanatoase, pentru mine reprezinta unfactor de risc„, a declarat Sebastian Fulga.

Facultatea este un vis

Stand foarte mult acasa, in fata calculatorului, tanarul a prins drag de informatica, sperand ca pe viitor sa urmeze cursurile unei facultati de profil, iar mai apoi sa se angajeze la o firma de specialitate. Chiar daca pentru orice tanar aceste lucruri par banale si usor de atins, pentru Sebastian este practic imposibil.

„Problema consta in faptul ca, din cauza bolii, nu ma pot deplasa la o facultatepentru a urma cursurile la zi, invatamantul la distanta si sustinerea sesiunilor acasa fiind singura optiune. Eu doresc sa urmez o facultate de informatica-programare, acesta fiind singurul domeniu in care pot munci si avea potential de dezvoltare. Mi-ar fi foarte usor sa lucrez zilnic de acasa si sa fiu platit pentru asta, fara a ma deplasa la vreo firma. Cel putin pana mi s-ar imbunatati starea de sanatatea, printr-o interventie medicala sau orice alt tip de tratament”, a completat Sebastian. Tanarul a contactat mai multe universitati, pentru a vedea daca exista sau nu vreo posibilitate de a urma cursurile.

„Am contactat diverse universitati, inclusiv Universitatea A. I. Cuza din Iasi, si ministerul educatiei. Cand am terminat liceul, am luat legatura cu Facultatea de informatica din Iasi si am explicat problema mea, inclusiv prin e-mail si deplasare fizica. Ei mi-au spus ca universitatea nu ofera cursuri de invatamant la distanta, desi eu initial am dorit sa intru la buget si astfel as fi urmat facultatea la zi, insa e imposibil din cauza problemelor de sanatate. Mi s-a spus ca ori nu exista facultati care sa aiba integrat programul de invatamant la distanta, ori sunt nevoit sa ma deplasez de cateva ori la facultate, pentru a-mi completa laboratoarele, seminarele si, in final, sesiunile. Lucrul acesta imi este extrem de greu de realizat, din cauza bolii”, a spus Sebatian. Vazand ca la Iasi nu gaseste nicio solutie, a cautat o Universitate din tara care ar avea invatamant la distanta, dar si asa pentru el lucrurile nu sunt deloc usoare.

O alta varianta ar fi fost sa ma inscriu la o facultate din Romania care contine siinvatamant la distanta, insa chiar si asa, voi fi nevoit sa ma prezint la sesiuni si sa stau o perioada de 1-2 saptamani in orasul universitar. In plus, ar trebui sa platesc o taxa anual, deci nu as intra la buget, caci statul nu asigura locuri fara taxa pentru cei care urmeaza invatamantul la distanta. La universitati din afara tarii nu am incercat, caci si acolo exista riscul de a fi nevoit sa ma prezint la examene, inclusiv deplasarile chinuitoare„, a spus tanarul.

Variante exista doar teoretic

Cautand variante, Sebastian s-a gandit si la un program prin care ar putea intra in posesia cursurilor si totodata ar putea tine legatura cu profesorii. „Ar fi bine sa existe o platforma pe internet de unde sa imi descarc cursurile, sa pot fi la zi cu studiile, in timp ce tin legatura in permanenta cu profesorii. Ar fi minunat sa imi pot sustine sesiunile de acasa, cum de altfel s-a intamplat si cu examenul de bac. A venit la domiciliu o comisie care m-a asistat in timpul celor trei probe de examen. Teoretic, lucrurile ar putea fi realizate, din moment ce exista legea care spune ca oricine are dreptul la educatie”, a declarat Sebastian. Acum incearca sa invete de acasa si spera ca in viitor cineva sa il angajeze intr-o firma.

Momentan sunt nevoit sa fiu auto-didact. Cu cat pot invata singur cat mai multe lucruri, cu atat am sanse mai mari sa reusesc. Cum imi este imposibila urmarea unei facultati si cum totul nu se rezuma doar la o diploma, ci si la experienta sau potentialul in a invata, in prezent incerc sa studiez informatica singur, in specialweb development. Este posibil sa ma confrunt cu problema de a nu ma putea angaja de acasa, din moment ce majoritatea  firmelor doresc sa aiba angajatii fizic la lucru. Practic, varianta de «compromis» ar fi sa devin liber-profesionist in programare. Planul ar fi sa pot munci in acest domeniu, astfel incat sa pot indeplini diverse scopuri ce includ si sanatatea”, a precizat Sebastian.

Sursa: bzi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *