Marțea neagră: De la Salam la Manchester, via Parlament!

Dumitru Toni MonacuCum chintesența definitorie a existenței umane se regăsește complet în sintagma ”trup și suflet”, am avut curiozitatea să văd ce  variante îmi dă domnul … ”Goagăl” dacă tastez expresia amintită. Spre parțiala mea surprindere, primul subiect apărut pe ecranul ”computatorului” a fost … Florin Salam care are (bine că am aflat și eu, în sfârșit!) o manea cu acest nume! Quod erat demonstrandum! – mi-am zis, cu gândul la direcția și sensul de deplasare în plan social, economic, cultural ș.a.m.d. al poporului înrudit chiar cu cei care au lansat celebra expresie utilizată cu preponderență în matematică.

Dar nu la manele vreau să mă refer în rândurile de față, ci la amintita și profunda sintagmă ”trup și suflet”. Simbioza celor două elemente asigură un echilibru perfect pentru fiecare individ în parte și pentru comunitate în ansamblul ei. Dacă pentru ”suflet” (înglobând inteligență, simțire, educație, cultură, etc) unitățile specializate de instruire (grădinițe, școli, facultăți, alte forme organizate de educație)  aplică programe și strategii care acoperă în mare parte spațiul temporal destinat acestui scop, pentru ”trup”, pentru dezvoltarea lui, programele aferente sunt extrem de sărace.

like facebookO oră sau două de educație fizică pe săptămână în condițiile în care maidanele au fost șmanglite de către rechinii imobiliari, toloaca de la țară luată în proprietate și lăsată apoi în paragină iar terenurile de sport care mai există sunt, cu excepția celor care găzduiesc competiții de top, în paragină, devastate sau cu lacătul pus pe ele. Tânăra noastră generație, cu fundul mare cât China de la „shaorma cu de toate” și fotoliul ergonomic din fața ecranului, în loc să alerge, să joace fotbal, handbal, tenis, lapte gros sau orice alt joc de echipă sau individual, stă cu ochii înfipți și butonează telefoanele ore întregi, ”pokemonizându”-se într-un ritm alarmant.

Sănătatea trupească, ar trebui să facă parte din vaste programe naționale, ar trebui să fie obiectul unor prevederi legale clare și eficiente. Dar cum să se întâmple asta când alți …”pokemoni”, cei din Parlament, în proporție covârșitoare sunt șantajabili, penali sau obedienți și votează ceea ce li se cere și nu ceea ce ar trebui. Nu tu patriotism, nu tu responsabilitate, nu tu viziune! Nimic! Singurele cazuri când votează după cum le  dictează conștiința (!) apar atunci când le sunt afectate direct pensiile, privilegiile, indemnizațiile, etc. Ineficiența, lipsa de coerență, indiferența și interesele străine de nație manifestate cu prisosință la aleșii neamului, conduc la formarea unor generații ”șchioape” la capitolul ”trup”. Acest aspect explică cu majuscule de ce România a fost ciuca bătăilor la Euro din Franța, de ce de la Olimpiadă ne-am întors cu traista goală și de ce Steaua a realizat … cincinalul cu Manchester! Q.e.d.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *