De la 1 iunie 2016, accesul cetățenilor români pe piața muncii din Confederația Elvețiană nu mai este restricționat

AJOFM Botosani sediu (2)În baza Acordului privind libera circulație a persoanelor, semnat între Elveția și Uniunea Europeană, de la 1 iunie 2016 sunt ridicate restricțiile impuse cetățenilor români și bulgari pe piața muncii din Elveția.

like facebookÎn consecință, accesul pe piața muncii din acest stat nu mai este limitat prin contingente, iar principiul priorităţii naţionale nu va mai fi aplicat, în cazul angajării unui cetățean român în Confederație. În cazul în care fluxul de lucrători români şi bulgari va depăşi cu 10% media ultimilor trei ani, guvernul elvețian va putea activa o clauză de salvgardare la data de 1 iunie 2017 sau 1 iunie 2018. Această clauză va fi valabilă până la 31 mai 2019.

Persoanele care doresc să rămână în Elveția pentru o perioadă mai mare de 90 de zile în vederea desfășurării unei activități lucrative trebuie să solicite un permis de ședere.

Eliberarea permiselor de ședere este de competența autorităților cantonale. Informații detaliate despre formalitățile administrative aplicabile fiecărei solicitări (locul unde se depune solicitarea, formularele disponibile, etc.) pot fi obținute de la autoritățile cantonale competente. Adresele acestora pot fi consultate la: https://www.sem.admin.ch/sem/fr/home/ueberuns/kontakt/kantonale_behoerden/adressen_kantone_und.html

Informaţii privind accesul pe piaţa forţei de muncă elveţiene, precum şi cele privind recunoaşterea calificărilor profesionale pot fi consultate pe site-ul Ambasadei României la Berna http://bern.mae.ro/node/845.

Sursa: comunicat AJOFM

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *