Prognoza ANM pentru următoarele trei luni. Meteorologii anunță caniculă severă

caniculaAnunt ingrijorator din partea meteorologilor care spun ca temperatura medie globala a crescut cu un grad, ceea ce inseamna ca vremea va fi din ce in ce mai instabila iar zilele insorite vor alterna cu cele furtunoase.

Mai mult, si temperatura medie anuala in Romania a tot crescut in ultimii ani.

ANM a publicat estimarile meteorologice pentru intervalul iunie – august 2016, aratand ca temperaturile se vor situa peste medie in sud-est si local in sud si vest.

like facebookIn luna iunie, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei in cea mai mare parte a tarii. Precipitatiile totale lunare vor fi deficitare in regiunile sudice si local in cele sud- estice si estice, iar in restul teritoriului vor fi apropiate de media climatologica.

In iulie, temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normalul perioadei in sud-estul si local sudul si estul tarii, iar in rest vor fi valori termice apropiate de media climatologica. Cantitatile totale de precipitatii vor fi deficitare in cea mai mare parte a teritoriului.

In august, temperatura aerului se va situa peste medie in sud-est si local in sud si vest, iar in rest valorile termice vor fi apropiate de normal. Cantitatile totale de precipitatii se vor mentine deficitare in cea mai mare parte a teritoriului, exceptand regiunile nordice unde se vor apropia de norma multianuala.

Pentru mai multe detalii, cititi documentul din josul paginii.

anm

Luna aprilie a acestui an a fost a 12-a luna consecutiv cand s-a depasit un record de caldura, cea mai lunga perioada din anale, semn al unei accelerari a incalzirii planetare, conform Agentiei americane oceanice si atmosferice (NOAA).Anul 2015 a fost cel mai calduros an inregistrat vreodata la suprafata Pamantului, depasind recordul lui 2014. Primele patru luni din 2016 (ianuarie-aprilie) au fost si ele cele mai calduroase de pe glob in ultimii 136 de ani, depasind cu 1,12 grade Celsius media secolului al XX-lea.

Temperatura medie la suprafata uscatului si a oceanelor a depasit in luna aprilie cu 1,10 grade Celsius media secolului trecut – care a fost de 13,7 grade Celsius, precizeaza NOAA. Temperaturi neobisnuit de mari au fost semnalate aproape peste tot pe planeta in aprilie, indeosebi in Rusia si Alaska, unde termometrul a depasit media cu 3 grade sau mai mult. Temperaturi mai mici decat ar fi fost normal au fost inregistrate luna trecuta in nord-estul Canadei si sudul Americii de Sud.

Suprafata stratului de zapada din emisfera nordica a fost in aprilie cea mai redusa din 1981, anul cand au inceput observatiile prin satelit. Ea a fost cu 2,3 milioane de kilometri patrati mai mica decat media din perioada 1981-2010, a mai anuntat NOAA. Temperatura la suprafata Terrei a inregistrat un nou record in 2015, depasindu-l pe cel din 2014, fenomen atribuit de climatologi acumularii in atmosfera de gaze cu efect de sera, provenite din arderea petrolului si a carbunelui. Si curentul cald ecuatorial din Pacific El Nino, care a reaparut in 2015, a contribuit la aceasta crestere record a temperaturilor.

Sursa: Stirile ProTV

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *