Copilul-fenomen al luptelor în România. Se antrenează cu stomacul gol, dar n-are adversar la vârsta sa: „Vreau să ajung campion european şi mondial“

emanuel stoica- luptator din BotosaniEmanuel Stoica este un adolescent de etnie romă din municipiul Botoşani. Are 15 ani şi este îndrăgostit de luptele greco-romane. La prima vedere nu pare un Goliat, ci un puşti gracil, timid, retras şi fără ferocitatea unui luptător determinat să-şi îngenuncheze adversarul doar cu o privire. După ce îmbracă combinezonul şi păşeşte pe spaţiul de luptă, Emanuel Stoica se transformă. Devine un războinic aproape de neînvins la categoria lui de vârstă.

Are reputaţia că-şi ”termină” adversarul în prima repriză în doar câteva minute. Iar palmaresul său este cronica vie a unui nou fenomen al echipei naţionale de lupte a României, aşa cum este descris de antrenorul său.

like facebookEmanuel Stoica este un luptător de elită. Are 40 de turnee internaţionale şi naţionale la activ. Dintre acestea, la 32 are titlu de campion, plus 4 medalii de argint. Este component al lotului naţional de cadeţi datorită performanţelor sale. Este un copil modest şi muncitor şi cred că este noul fenomen la categoria lui de vârstă. Sper să ajungă campion european şi mondial”, spune Marcel Grigore,antrenorul lui Manuel Stoica de la Clubul Sportiv Botoşani.

Se pregăteşte de Campionatul European

Cea mai importantă victorie şi evenimentul care l-a transformat pe Emanuel Stoica într-un adevărat vârf de lance al echipei naţionale de cadeţi a României la lupte greco-romane a fost Turneul Internaţional „Ştefan Rusu”. Aceasta competiţie a avut loc la Sala Polivalentă din Bucureşti la sfârşitul lunii aprilie şi este una dintre cele mai prestigioase la nivel mondial, adunând peste 700 de sportivi din 22 de ţări, inclusiv din cele cu tradiţie la lupte greco-romane, precum Rusia sau Turcia. Emanuel Stoica, component al lotului naţional, a intrat şi el pe saltea, după ce şi-a aşteptat liniştit rândul. La început adversarii, mai ales din ţările cu tradiţie, nu îi dădeau foarte multe şanse.

La sfârşitul competiţiei, Emanuel Stoica, copilul de etnie romă de pe strada Popa Şapcă din mahalaua Botoşaniului, era noul fenomen al luptelor greco-romane din România. A câştigat turneul la pas, fără să lase cuiva vreo şansă. Nici măcar ruşilor. ”A luptat la categoria 42 de kilograme şi a făcut prăpăd. Nu a putut nimeni să-i ia vreun punct. Eu nu l-am mai văzut luptând aşa. Este un adevărat fenomen, sunt mândru de el”, a precizat Marcel Grigore.

Mai mult decât atât, Emanuel Stoica este singurul sportiv din lotul naţional care a obţinut medalia de aur. Această victorie uluitoare i-a pecetluit soarta: merge să reprezinte România la Campionatul European de la Stockholm din toamnă. ”A intrat în vederile lui Răzvan Pârcălab, preşedintele Federaţiei Române de Lupte şi chiar i-a luat măsuri pentru echipament”, spune mândru antrenorul său. Totodată, Emanuel Stoica a făcut senzaţie şi peste hotare, anul trecut când a câştigat puternicele competiţii de la Mariupol şi Târnovo.

Descoperit când mergea în mâini

Emanuel Stoica nu este un copil vorbăreţ, se exprimă mai bine de altfel pe salteau de lupte greco-romane. Zâmbeşte timid când este întrebat cum s-a apucat de lupte. Este de altfel o întâmplare hazlie. ”Eram în clasa I când am început luptele. Nu ştiam ce este acest sport. Se făcea o selecţie şi nu ştiam ce trebuie să arăt, aşa că m-am apucat să merg în mâini, asta ştiam eu că pot mai deosebit. Atunci domnul antrenor m-a luat şi am învăţat”, spune Emanuel Stoica. Crede că luptele au fost şansa sa.

Am descoperit la ce sunt valoros. Luptele îmi dau un rost. Şi asta vreau să fac: lupte. Nu mă voi opri niciodată şi nu mă voi lăsa învins”, spune sportivul botoşănean. Cât despre secretele performaneţelor sale, Emanuel nu ştie decât un singur răspuns. „Nu-i niciun secret, este muncă. Muncă şi iar muncă. Fără să munceşti, nu baţi. Şi ambiţie. Oricât de mare şi de cunoscut este adversarul nu trebuie să te laşi, trebuie să-l pui la pământ. Eu oricum vreau să ajung campion european şi mondial”, spune Emanuel.

Luptător şi în viaţa de zi cu zi

Emanuel Stoica nu luptă doar pe saltea, ci şi în viaţa de zi cu zi. Luptă cu privaţiunile şi cu sărăcia. Membrii comunităţii rome din Botoşani spun că Emanuel Stoica provine dintr-o familie săracă, cu mulţi copii. Emanuel a luptat uneori cu stomacul gol şi multe griji. Şi cu toate acestea a învins. ”Emanuel, este un luptător din toate punctele de vedere. Vine dintr-o familie foarte săracă, cu o situaţie grea, dar asta nu l-a îngenuncheat. Noi îl susţinem şi-l ajutăm cât putem, fiindcă este un copil atât de cuminte şi de muncitor. Luptă şi reuşeşte să-şi depăşească condiţia. Este un adevărat exemplu”, spune Loredana Lascarache, preşedinta organizaţiei judeţene a  Asociaţiei ”Partida Romilor Pro Europa”

 

Sursa: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *