Jumătate din şcolile din judeţ nu au autorizaţii sanitare. Sunt şcoli cu WC-uri improprii şi unde plouă în sălile de clasă

toaleta la tara- WC la scoalaMai multe unităţi de învăţământ au fost găsite în neregulă, în urma controlului efectuat prin dispoziţia prefectului Costică Macaleţi, care a vizat pregătirea unităţilor şcolare pentru începerea noului an şcolar. Potrivit raportului comisiei, sunt şcoli care nu au încă autorizaţii sanitare de funcţionare, şcoli unde sunt încălcate normele de apărare împotriva incendiilor sau unde plouă în sălile de clasă.

Au fost verificate 528 de şcoli, sancţionate cu avertisment 22, iar una amendată cu 500 lei pentru neregulile constatate.

Din cele 528 de şcoli verificate, 269 nu sunt autorizate sanitar, ceea ce înseamnă 50,95%.  Şcoli din Albeşti, Răchiţi, Hăneşti, Leorda, Gorbăneşti, Havârna, Mileanca, Mitoc, Nicşeni şi Dorobanţi, Roma, Suliţa, Ştiubieni, Tudora, Vlăsineşti, din Dorohoi, Săveni, Vf. Câmpului, Vorona, Ungureni, Avrămeni, Adăşeni, Brăeşti, Cristeşti, Cordăreni, Corni, Cândeşti, Curteşti, Dângeni, Dimăcheni, Dobârceni sau din comuna Mihai Eminescu nu deţin autorizaţii sanitare. Multe şcoli din mediul rural nu au încă apă curentă, iar la altele unde există apă curentă nu sunt funcţionale instalaţiile.

like facebookExistă, de asemenea, unităţi de învăţământ cu probleme la integritatea acoperişului, fiind favorizate pătrunderea apelor meteorice, într-o astfel de situaţie fiind şi Şcoala 7 Botoşani, dar şi şcolile Cândeşti, Corni, Grădiniţa Rădeni-Frumuşica, Şcoala Socrujeni, Şcoala Ionăşeni, Şcoala Alba-Hudeşti.

În timpul controlului, s-a depistat la Şcoala 1 Dimăcheni grup sanitar fără uşi şi fără ferestre, neigienizat şi nevindajat. Tot în timpul controlului s-au depistat şi şcoli nesigure pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ, cu pereţii crăpaţi şi tendinţa de deplasare spre exterior, cum este cazul Şcolii Hulub-Dângeni, iar la o grădiniţă din Păltiniş s-a solicitat o expertiză a Inspectoratului de Stat în Construcţii, după ce au apărut porţiuni cu tencuială la nivelul plafonului.

Există şcoli care nu au asigurate spaţii distincte pentru laptele şi cornul elevilor. Rezultatele controlului vor fi prezentate, vineri, în cadrul Colegiului Prefectural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *