Bătaie de joc! Parcul de joacă, construit cu lucruri ieftine şi de proastă calitate

parc de distractii pentru copii in BotosaniParcul de joacă deschis, recent, de municipalitate şi închis după numai trei zile este pe cale de a stârni un scandal monstru, cu iz penal. Investiţia, care a costat peste un milion de lei de la bugetul local, pare a fi o bătaie de joc atât din partea autorităţii care a implementat proiectul, cât şi din partea constructorului, care a schimbat soluţia tehnică.

Proiectantul, societatea comercială Arh- Con Proiect Botoşani, prevăzuse în soluţia tehnică iniţială un set de echipamente profesionale care ar fi putut fi achiziţionate de la un singur furnizor din România. La licitaţia organizată de Direcţia Servicii Publice, Sport şi Agrement au participat mai multe firme, însă câştigătoare, pentru suma de 1,075 milioane lei, a fost desemnată societatea comercială Victor Construct.

like facebookPractic, acesta ar fi trebuit să obţină toate echipamentele din parcul de joacă de la firma Loftrek din Baia Mare, singura care livra produsele la standardele impuse prin caietul de sarcini.

Lista cu dotari si echipamente si fisele tehnice impuse la licitatie

Vezi aici oferta de pret a firmei Loftrek si cum trebuiau sa arate echipamentele!

excavatorul nisip impus de proiectant   si prevazut in caietul de sarcini, alaturi de oferta singurului furnizor din Romania
excavatorul nisip impus de proiectant si prevazut in caietul de sarcini, alaturi de oferta singurului furnizor din Romania

Pentru a se se încadra în preţul cu care şi-a adjudecat licitaţia, constructorul, cu acordul autorităţii contractante, a luat echipamente mai ieftine, de la cu totul altă firmă şi cu totul altă calitate. Furnizorul este firma Art Decor din Săcele- Braşov.

Spre exemplu, în parcul de pe locul fostelor sere ar fi trebuit să se afle- potrivit caietului de sarcini- un excavator nisip, un obiect din inox cu dimensiunea de 1,12 m X 0,25 m, cu o înălţime de 40 cm şi cu un cerc de siguranţă de 2,5 metri (vezi foto stânga cu cerinţele din caietul de sarcini şi cu oferta firmei Loftrek Baia Mare).

excavator nisip montat in parcul de copii din Botosani
excavatorul nisip montat in parcul de copii din Botosani

În locul acestuia, constructorul, fără acordul arhitectului, dar cu acceptul conducerii ordonatorului terţiar de credite, DSPSA, a înlocuit excavatorul cu unul din lemn, cu totul şi cu totul alte dimeniuni.

Raport Inspectia in Constructii Botosani
Raport Inspectia in Constructii Botosani

De altfel, constructorul, cu acelaşi acord al DSPSA, a schimbat soluţia tehnică şi în cazul covorului de cauciuc din parcul de joacă. Acest lucru este relevat de un control al Inspecţiei de Stat în Construcţii care arată că „prin Dispoziţia de şantier nr. 3077 din 9.04.2014, semnată de DSPSA, proiectant şi constructor, s-a înlocuit pavimentul de cauciuc turnat de la pardoseală loc de joacă cu un paviment de cauciuc de exterior cu grosimea de 40 mm. Aceste dale au fost montate fără a fi lipite sau fixate mecanic pe suportul construit din beton„.

Toate neregulile par să fi fost ascunse până acum, mai ales că recepţia lucrării s-a făcut în pripă. De altfel, acelaşi organism, Inspecţia în Construcţii, arată că „la recepţia la terminarea lucrărilor din data de 6.06. 2014 Comisia de recepţie a examinat construcţiile şi analizat documentele prezentate din care lipseau proiectul tehnic, condica de betoane, prpocesele- verbale de lucrări ascunse şi de recepţie calitativă pe faze de execuţie etc”, iar acest lucru trebuia să conducă la respingerea recepţiei.

În aceste condiţii, primarul Ovidiu Portariuc se teme că parcul de joacă este de proastă calitate şi că, în ciuda banilor mulţi investiţi, acesta s-ar putea deteriora în scurt timp. El vrea să facă plângere penală împotriva celor care se fac vinovaţi, începând de la funcţionarii DSPSA până la constructor.

 

 

 

14 thoughts on “Bătaie de joc! Parcul de joacă, construit cu lucruri ieftine şi de proastă calitate

  1. asa se va intampla si pe str. Primaverii , a sublicitat si a schimbat solutiile tehnice ca sa se incadreze in valoarea licitata!

    1. PARINTE
      ACEST SPATIU POATE SATISFACE UNELE DIN DORINTELE COPIILOR , DAR SUNT UNELE APARATE DE JOACA CARE SUNT FOARTE SUBPREDE ,CARE IN ORICE MOMENT PUN VIATA IN PERICOL A ACESTORA.
      INTREBARI:
      INTRAREA IN ACEST SPATIU VA FI CU PLATA?
      DE CE?……….ROG SA DEZVOLTATI……………………..

  2. [Marked as spam by Antispam Bee | Spam reason: Server IP]
    constructorul nu putea schimba solutii tehnice fara complicitatea celor din primarie,toata treaba e penala in mod clar.

  3. Pai problema e cu adevarat grava daca prin caietul de sarcini se impunea clar achizitionarea unor produse cu caracteristici care sant gasite la o firma anume.lnseamna ca s-a dorit avantajarea firmei respective din Baia Mare.

  4. Se vede si fara sa fii expert in materiale ca au fost folosite cele mai ieftine si de proasta calitate! Ce s-a cerut si ce s-a facut….INCREDIBIL! De la inox la lemn…. :))

  5. … lucruri ieftine la pret de scump… ghici diferenta cine a bagat o in buzunar? Cati parnaiasi ar trebui sa fie si nu sunt … din contra umbla prin primarii dezlegati si nimeni parca nu ii vede …

  6. [Marked as spam by Antispam Bee | Spam reason: Server IP]
    Victor Construct, Puterea lucrului bine facut!!!!!! Ha!Ha!Ha!

  7. Obiectele vandute de firma din Baia Mare sunt de tipul celor din spatiul de joaca de langa lac, diferenta de calitate e imensa intre alea si astea pe care le-au pus in parcul nou. Sunt mult mai rezistente, din materiale mai groase, cu marginile rotunjite pentru a nu se rani copii, etc. Nu cred ca era obligat Victor Construct sa le ia de la aia din Baia Mare ci putea sa le caute direct la furnizorii din afara tarii, dar sa aiba aceleasi calitati.

  8. asa se castiga licitatiile cu preturile de damping, dupa care se vine cu modificari de solutii la fiecare etapa si in consecinta cu ridicarea preturilor. numai la noi vezi 1 km de autostrada cu pretul a 3 km din strainatate. are balta peste.

  9. Inca un lucru,marca:”Aici lucreaza marele liliputan victor construct,puterea lucrului bine facut.”Asteptam cu interes si str primaverii.

  10. la pucarie cu toti cei care sunt implicati.nu au facut nimic pe banii lor,au facut pe banii nostri din taxe si impozite.ar fi timpul sa iesim sa cerem socoteala acestor mafioti in costume si hoti la drumul mare.am vrea sa va vedem pe toti la stiri cand va ridica DNA – ul.daca unul din copii vostri s ar lovi si ar ramane cu sechele pe viata ar fi bine?victor construct lucrarea buna de nimic ca si multe altele.

  11. As dori sa se joace copii inspectorilor de la DSPSA si ai angajatilor de la VictorConstruct pentru a testa siguranta si calitatea lucrului bine facut.
    Vreau sa rog ca orice a luat parte la constructia si controlarea acestui parc de joaca sa ia in considerare ca viata si siguranta unui copil ar trebui sa aiba o valoare mai mare decat orice suma bagata de ei in buzunare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *