Dosarul zilei la RTV : Dumbraveanu a fost promovat în funcţie de organizaţia PSD de la Botoşani

claudiu-sorin-dumbraveanuProcurorii DNA joaca sah cu politicienii. In fiecare saptamana cad pioni importanti ai retelelor de putere politica din Romania. Fie ca sunt la putere, fie ca sunt in Opozitie, baronii politici, functionari puternici din guvern sau moguli financiari sunt arestati pe banda rulanta. L-am vazut zilele trecute pe puternicul Dan Adamescu cu catusele la maini. Adamescu este patronul unui trust de presa, actionar la cea mai importanta companie de asigurari din Romania si apropiat al presedintelui Traian Basescu dar si al fostului ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gintenstein. Adamescu a fost arestat pentru ca ar fi dat spaga unor judecatori.

Concomitent, procurorii au dat o lovitura si in tabara Puterii, la PSD. Un anume Sorin Dumbraveanu, vicepresedintele Autoritatii Nationare de Reglementare in domeniul Energiei a fost arestat pentru luare de mita. Dumbraveanu este un necunoscut adus de la Botosani si facut sef la cea mai importanta autoritate energetica a tarii. La ANRE se reglementeaza toata piata de energie din Romania. Toate marile companii din domeniul energiei, EON, Enel, CEZ sau OMV – Petrom, depind de deciziile si avizele care se dau la ANRE.

Dumbraveanu a fost promovat in functie de organizatia PSD de la Botosani, condusa de deputatul Andrei Dolineaschi. Dolineaschi este secretarul general al PSD, dar si unul dintre cei mai influenti lideri ai partidului. In mod curios, acest Dumbraveanu nu era un membru important al PSD, pentru a justifica oarecum promovarea sa in functia de la autoritatea pentru energie. Insa, asa cum se intampla cel mai des in politica, Dumbraveanu provine din cercul de apropiati ai celui mai important sponsor al PSD din regiunea Moldovei. Cu alte cuvinte, afaceristii importanti sponsorizeaza campaniile electorale si la schimb primesc functii de decizie in Guvern. Sponsorul PSD care sta in spatele sefului de la agentia de energie se numeste Gheorghe Ciubotaru, patronul grupului de firme Electroalfa Botosani, care are o cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro.

Grupul Electroalfa lucreaza in special cu societati de stat, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, si de aceea mogulul Ciubotaru de la Botosani avea nevoie de protectie politica. Acest Ciubotaru a fost arestat si el de procurorii anticoruptie. El este si cel mai bogat afacerist din Botosani. Pe de alta aparte, seful de la ANRE, acest Dumbraveanu fusese angajatul mogulului Ciobotaru pana in 2012, cand odata cu venirea la putere a USL, a fost promovat vicepresedinte al autoritatii. Odata pus in functie, Dumbraveanu a inceput, sustin procurorii, sa faca interventii in favoarea lui Ciubotaru si a companiei Electroalfa, la care fusese angajat. Cum functiona reteaua de influenta si coruptie de la ANRE? Dumbraveanu sprijinea cu informatii si protectie marile companii din domeniul energiei, care erau controlate sau depindeau de deciziile agentiei de reglementare. La schimb, companiile energetice trebuiau sa incheie contracte cu societatea Electroalfa. Cu alte cuvinte, dadeau spaga mascat! Banii ajungeau astfel la sponsorul PSD Ciubotaru, mogulul de la Botosani, cel care si-a promovat angajatul sef la ANRE. O astfel de companie care livra contracte companiei Electroalfa este ENEL Dobrogea. Procurorii au identificat ca ENEL a dat lucrari mogulului de la Botosani in valoare de circa 100 de mii de euro. ENEL Dobrogea a primit in schimb de la agentia de energie reducerea unor sanctiuni financiare de milioane de euro pentru diverse nereguli. Cercul de influenta si coruptie se inchidea intre Dumbraveanu, mogulul Ciubotaru si un director al companiei ENEL.

Toti trei au fost arestati. La prima vedere cazul pare unul banal, insa situatia poate exploda daca sponsorul PSD Ciobotaru va face declaratii compromitatoare in fata procurorilor, despre cine il protejeaza si despre cati bani a dat in campaniile electorale. Un alt aspect este ca Serviciul Roman de Informatii urmareste de ani de zile, extrem de atent, ce se intampla in sectorul energetic si la agentia de reglementare ANRE. Acum cateva saptamani, procurorii au arestat cativa simpli functionari ai ANRE, tot pentru luare de mita. De lungul anilor, SRI si DNA i-au executat pe fostul sef al ANRE, Gergely Olosz de la UDMR si pe un vicepresedinte PDL. Sunt doveziile ca hotiile din sectorul energetic, care vizeaza direct siguranta nationala, vor fi din ce in ce mai greu de facut. Sau daca se fac, te trimit direct la puscarie.

 

Sursa : RTV.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *