Alertă de pestă porcină africană la Botoşani. Vezi ce măsuri s-au luat!

porciAutorităţile botoşănene au luat măsuri pentru prevenirea apariţiei virusului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului nostru. Şi asta în urma unei adrese trimise de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor către toate judeţele din Nordul şi Estul ţării care prezintă o vulnerabilitate crescută de risc din cauza vecinătăţii cu Ucraina.

like facebookPotrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare, această boală poate provoca pagube economice uriaşe, chiar dacă nu este periculoasă la om. Virusul se transmite cu ajutorul oamenilor, dar şi prin mâncarea animalelor.
Autorităţile au efectuat mai multe controale la graniţele judeţului, au instruit personalul şi au pus tot felul de afişe pentru prevenirea apariţiei acestui virus.

De asemenea, aceştia au şi câteva recomandari pentru fermierii care au porci.

toader epure DSVFermierii să asigure condiţiile de biosecuritate a exploataţiei. În exploataţia sa circulaţia să fie cât se poate interzisă, personalul să fie propriu şi să supravegheze zilnic starea de sănătate a animalelor şi să anunţe orice suspiciune de îmbolnăvire a animalelor. Boala are semne asemănătoare pestei porcine clasice: învineţirea urechilor, pete, febră, inapetenţă, anorexie, constipaţie, care după aceea se transformă în diaree şi duce până la pieirea animalului”, a declarat dr. Toader Epure, şef Serviciu sănătate şi bunăstare animală din cadrul DSV Botoşani.

Virusul este diferit faţă de cel al pestei porcine clasice pentru că morbiditatea şi mortalitatea în rândul animalelor este mult mai mare şi poate ajunge până la 100 %, dar mai ales pentru că nu există metode specifice de prevenire.

Transmiterea virusului care produce boala se face atât prin porcii domestici, dacă virsul pleacă din exploataţii contaminate, cât şi prin porcii mistreţi.

În momentul de faţă au fost diagnosticate focare de pestă porcină africană în Lituania, Polonia şi Rusia, dar există un risc crescut şi în Ucraina.like facebook

S-a decis dezinfecţia camioanelor care transportă animale sau produse de origine animală în judeţele cu risc, dar şi confiscarea produselor alimentare de origine animală din bagajele de mână ale persoanelor care trec frontiera.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *