Spectacol închinat Naşterii Domnului, la Liceul Tehnologic Todireni

elevi todireni spectacolJoi, 19 decembrie, elevii de la Liceul Tehnologic Todireni, au prezentat serbarea închinată marii sărbători a Naşterii Domnului, Oaspeţi cu azur în gene!

Evenimentul a avut loc la Căminul Cultural din localitate, care și de această dată s-a dovedit a fi neîncăpător pentru toți cei care au dorit să participe și să se bucure împreună cu elevii şi cadrele didactice. În casa gazdelor au intrat colindătorii, dansul ursului, banda haiducului Coroi, urătorii.

Aceste obiceiuri sunt comune tuturor zonelor ţării noastre, unele dintre ele prezentând anumite particularităţi locale. Fiecare dintre acestea, prin clopoţeii, tobele sau cornul folosite, au, în tradiţia populară, rolul de a alunga răul de la casa omului mai ales la răscrucea dintre ani.

Ursul a provocat râsul spectatorilor prin tumbele făcute. Acest  obicei, conţine un moment în care protagonistul moare şi apoi învie, lucru care sugerează sfârşitul anului vechi şi începutul anului nou. Banda lui Coroi a fost un alt moment care i-a ţinut pe spectatori cu sufletul la gură. Povestea acestui haiduc este cunoscută în zonă, de asemenea şi cele ale altor haiduci, Palinciuc, Jianu şi Bujor. Şi acest obicei are aceeaşi însemnătate de a ura un an nou îmbelşugat ferit de orice lucru rău.

elevi todireni spectacol 1Alături de obiceiurile tradiționale ale zonei în spectacol au evoluat și viitori artiști ai muzicii și dansului popular, Roxana Bazarca, cl.aVII-a A-solist vocal și Bercea Sorin, cl.a XI-a A la acordeon, precum și două grupuri de dansatori. De asemenea,  elevii clasei a X-a A au prezentat sceneta Bucuria Crăciunului. 

Tot acest program artistic a fost organizat de un grup de profesori cu dăruire pentru perpetuarea tradițiilor și datinilor populare ale zonei, respectiv Lenuța Pîslariu, Mihaela Rotariu și Cristina Toma, se precizează într-un comunicat de presă remis redacţiei de directorul liceului, Marian Gontineac.  

One thought on “Spectacol închinat Naşterii Domnului, la Liceul Tehnologic Todireni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *