Lucrări expuse de pictori din ţară la Salonul Naţional de Artă Naivă

pictura naiva Vineri, la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian ” din Botoşani a avut loc vernisajul Salonului Naţional de Artă Naivă. Deschiderea oficială a fost făcută de managerul Centrului Judeţean de Conservare si Promovare a Culturii Tradiţionale Botoşani, Aurel Melniciuc în prezenţa managerului Lucica Pârvan de  la Muzeul Judeţean Botoşani , a directorului Danuţ Huţu  de la Direcţia pentru Cultură Botoşani si a celorlaţi invitaţi.
Prezentarea lucrărilor expuse de către artiştii naivi din judeţele  Iaşi , Vaslui, Bacău, Cluj, Brăila, Constanţa, Caraş-Severin, Alba a aparţinut referentului etnograf Margareta Mihalache al Centrului Judeţean  pentru Conservarea şi Promovarea pictura naiva  margareta mihalache si aurel melniciucCulturii Tradiţionale Botoşani care a amintit faptul că este foarte importantă reluarea acestei manifestări în această manieră  mai amplă decât aceea a unor simple expozitii,mai ales că, în anul 1975, Botoşanii au găzduit cel dintâi Salon Naţional de Artă Naivă al Moldovei. S-a mai precizat că numirea  sugestivă a  Salonului „Gheorghe Sturza” nu este întâmplătoare deoarece artistul naiv botoşănean ne-a impus pe plan european si a contribuit la coagularea acestui gen artistic.
În acest context, muzeografa Ana Florescu  a Muzeului Judeţean a punctat câteva date biografice legate de activitatea artistică a lui Gheorghe Sturza. Cuvântul de încheiere a aparţinut redactorului şef al Revistei”Galeria naivă”, Costel Iftinchi,un împătimit al acestui gen artistic, care a amintit faptul că orice manifestare, odată iniţiată,  trebuie să beneficieze de sprijin în continuare pentru a-şi asigura continuitatea ,indiferent de conjuncturile schimbătoare din viaţa cotidiană a urbei noastre.

In prezenţa vizitatorilor au fost oferite diplome artiştilor naivi prezenţi la Botoşani:Aftinia Vasile,Calistrat Robu,Costel Iftinchi,Costică Onuţa, Emilian Tancău, Maria Goşoiu si Petru Sâncu. Pe viitor, se va încerca  lărgirea numărului de artişti participanţi, care , de această dată ,din considerente financiare,  a fost limitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *