Concert de pian, vineri seară, la Filarmonica Botoşani

filarmonica BotosaniVineri, 29 noiembrie 2013, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

CONCERT de MUZICĂ ROMÂNEASCĂ
dedicat Zilei Naţionale a României

Dirijor: CRISTIAN LUPEŞ
Solist: HORIA MAXIM, pian

În program:

Constantin Silvestri: Jocuri populare româneşti din Transilvania – bihorene, op. 4. I
Mosso, ma ben marcato
Poco allegretto
Andantino rubato
Allegro molto
Allegretto

Paul Constantinescu: Concertul pentru pian şi orchestră
Sostenuto; Allegro
Andante
Presto

P a u z ă

George Enescu: Rapsodia română nr. 2
Lent; Vite

Tiberiu Olah: Mihai Viteazul, tablouri simfonice (fragmente)
Nr. 1: Sună tulnicele
Nr. 2: Răsună trompeţii
Nr. 4: Nicopole
Nr. 6: Dans la curtea regală
Nr. 8: Armata lui Sinan Paşa
Nr. 10: Mult sânge se varsă
Nr. 11: Cavalerii cruciadei
Nr. 3: Mihai, inimă mare
Nr. 13: Şelimbăr
Nr. 14: Intrarea la Alba Iulia
CRISTIAN LUPEŞ
– dirijor –

Drirjorul CRISTIAN LUPEŞ (n. 1976) a urmat iniţial cursurile Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi ale Universităţii Bucureşti, obţinând licenţa în fizică şi chimie (1998). În anul următor devine student al UNMB, secţia de studii teoretice, iar din anul 2001 începe şi studiul dirijatului de orchestră cu maestru Cristian Brâncuşi, absolvind în anul 2006, cu lucrarea de licenţă Gustav Mahler, Simfonia I Titanul. A urmat şi studiile de masterat, clasa Petru Andriesei, timp în care a lucrat în privat şi cu dirijorii Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Alexander Myrat, Seiji Ozawa. Din anul 2008 este doctorand, lucrând sub îndrumarea compozitorului Liviu Dănceanu la lucrarea Parametrii ştiinţifici ai interpretării dirijorale. Tot de atunci îşi începe activitatea didactică, devenind asistent universitar la UNMB. În anii 2004 şi 2005, a mai participat şi la cursurile de dirijat orchestră organizate de Universität fur Musik und Darstelle Kunst Wien (Universitatea de Muzică din Viena), cu profesorii Vladimir Kiradjiev şi Mark Stringer. Debutul dirijoral a avut loc în timpul studenţiei, la pupitrul Filarmonicii Ion Dumitrescu Râmnicu Vâlcea. În anul 2011 debutează şi pe plan internaţional, la pupitrul Filarmonici din Berna (Elveţia), fiind invitat să participe şi în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, precum şi la Festivalul Muzicii Româneşti de la Iaşi cu Dixtuorul de George Enescu. În anul 2012 iniţiază seria de concerte numită Laureaţii Festivalului George Enescu 2011. Din anul 2007 este director artistic şi dirijor al Cameratei Dorin Teodorescu a Teatrului Naţional de Operetă Bucureşti. A mai dirijat concerte la pupitrul filarmonicilor din Bacău, Timişoara, Orchestra Radio din Bucureşti, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Craiova, Piteşti, Galaţi, Bucureşti, cu ansamblul de muzică contemporană Archaeus. A parcurs şi câteva stagii de dirijor asistent la Bamberger Symphoniker şi Bayerische Staatphilarmonie cu dirijorii Johathan Nott şi Herbert Blomstedt. Sunt în curs sau în perspectivă stagii cu dirijorii Marek Janovski, David Zinman, Bernard Haitink, Mariss Jansons, Andris Nelsons şi alţii. Din anul 2001 devine colaborator al Agenţiei de Impresariat Artistic Artexim, pentru Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu, activitate pe care o continuă în paralel cu cariera dirijorală.

 

HORIA MAXIM
– pianist –

Considerat a fi unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale, Horia Maxim (născut în anul 1971, la Galaţi) este un muzician a cărui prezenţă constantă pe scena sălilor de concerte oferă una dintre cele mai importante referinţe despre talentul său artistic. Anvergura staturii sale de interpret este sugerată, nu mai puţin, de complexitatea expresiei muzicale demonstrate de acesta în abordarea unui repertoriu vast şi complex, atât ca solist concertist – colaborator al majorităţii orchestrelor simfonice din România, sub bagheta unor dirijori prestigioşi, precum Emil Simon, Ilarion Ionescu Galaţi, Emanuel Elenescu sau Petre Sbârcea – cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini (printre alţii, Ion Bogdan Ştefănescu, Johnny Răducanu, Richard Galliano şi Mario Caroli), în diferite ansambluri camerale. Măiestria sa pianistică a fost apreciată şi în recitaluri sau concerte susţinute în străinătate, cele mai multe dintre acestea în Germania şi Japonia.
Horia Maxim participă, de câţiva ani, la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, printre cele mai semnificative dintre acestea fiind Festivalul Internaţional «George Enescu» şi Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi – Bucureşti. Realizările sale cuprind numeroase înregistrări pentru radio şi televiziune, Horia Maxim interpretând, printre altele, un număr semnificativ de creaţii muzicale în primă audiţie. De asemenea, a înregistrat lucrări din repertoriul pianistic al muzicii clasice pentru coloana sonoră a unor filme produse în Franţa şi Statele Unite ale Americii (ex. „Youth without youth”, film produs şi regizat de Francis Ford Coppola în anul 2007).
Horia Maxim a început studiul pianului sub îndrumarea eminentului profesor Mircea Costache, în cadrul liceului bucureştean ”George Enescu”, în timp ce perioada studiilor desfăşurate la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti a fost marcată de influenţa excepţională a maestrului Dan Grigore şi a doamnei Delia Pavlovici. În toţi aceşti ani a câştigat numeroase distincţii şi premii naţionale şi internaţionale. A participat, totodată, la cursuri de măiestrie pianistică în România şi în Germania.
Lista repertoriului său concertant cuprinde lucrări de J. S. Bach (BWV 1061), W. A. Mozart (KV 466 si 482), L. van Beethoven (nr. 1, 2 si 5), F. Liszt (nr. 1), J. Brahms (nr. 1), P. I. Ceaikovski (nr. 1), E. Grieg, S. Rahmaninov (nr. 2), R. Strauss (Burlesca), M. Ravel (Concertul în sol), în timp ce programele camerale oferite publicului conţin o mare varietate de lucrări, începând de la Bach şi Haendel şi încheind cu cei mai apreciaţi compozitori contemporani.
În paralel cu activitatea solistică, Horia Maxim desfăşoară o activitate pedagogică susţinută, fiind profesor titular la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În această calitate a fost invitat, în dese rânduri, în juriile unor importante concursuri naţionale şi internaţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *