Primar trimis în judecată pentru corupţie, după un proiect de 100.000 de euro făcut doar pe hârtie

Directia Nationala Anticoruptie DNAPrimarul  unei comune din judeţ, alături de doi administratori ai unor firme din Botoşani şi Bacău, a fost trimis în judecată pentru acte de corupţie. Măsura a fost luată după ce au derulat un proiect cofinanţat cu fonduri europene în valoare de 100.000 de euro.

Proiectul a fost demarat la sfârşitul anului 2010 şi presupunea, instruirea, timp de un an, a 30 de angajaţi ai Primăriei Vorniceni pentru perfecţionare. După mai multe controale ale unităţilor de monitorizare a proiectelor de acest gen şi sesizarea procurorilor DNA, fostul primar, Ovidiu Corleciuc este acuzat de fals în declaraţii şi documente, înşelăciune şi abuz în serviciu fiind trimis în judecată.

Alături de el, în dosar mai sunt cercetate, Elena Ursu, în calitate de administrator al societăţii Britannia Consult SRL din Botoşani şi Luiza Ramona Dârlea, în calitate de administrator al Interactiv Ro Consult SRL din Bacău, ambele fiind acuzate de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la înşelăciune.

Proiectul derulat de Primărie s-a intitulat „Îmbunătăţirea capacităţii de planificare strategică a Autorităţilor Administraţiei Publice Locale”, primarul fiind desemnat manager.

Cele două societăţi au oferit consultanţă şi pregătirea angajaţilor precum şi examinarea lor la finalul înstruirii, încasând 194.275 de lei, în cazul  Britannia Consult şi 73.656 de lei de către a doua societate. Toată pregătirea a fost făcută  doar pe hîrtie, cele două inculpate întocmind în fals, listele cu prezenţe, orele susţinute precum şi testările de final, iar cei 30 de participanţi la cursuri, în frunte cu primarul au primit nota 10 la testare.

Pe baza acestor documente Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă Bacău a eliberat diplome pentru modulul susţinut.

Procurorii DNA spun că tot proiectul a fost un fals, începând de la selecţia firmelor, nefiind respectate procedurile legale de licitaţie şi până la decontarea sumelor.

Primarul a declarat în faţa anchetatorilor că Elena Ursu i-a propus acest proiect şi s-a ocupat inclusiv de organizarea procedurilor de selecţie a ofertelor, respectiv firma sa şi cea din Bacău. Mai mult decât atât, fostul primar a recunoscut că nu a completat el testul grilă de final în care a fost notat cu 10 şi în baza căruia a primit diplomă de la AJOFM Bacău.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *