Start la Săveni pentru Festivalul Seri Melancolice Eminesciene

32. Recital Dan VanăPrima seară a celei de-a IV-a ediţii a Festivalului de Folk „Seri Melancolice Eminesciene” s-a încheiat cu recitalul deosebit al lui Dan Vană, extrem de bine primit de publicul prezent în sala destul de mică a casei de cultură din oraşul Săveni, prima localitate care a găzduit evenimentul organizat de Asociaţia Organizatorilor de evenimente şi Asociaţia Arlechin cu sprijinul Primăriei Botoşani şi al Consilului Judeţean.  Organizatorii au ţinut să mulţumească în debutul manifestării pentru sprijin şi foştilor edili, Cătălin Flutur şi Cătălin Alexa, ambii aducându-şi contribuţia şi la ediţia din acest an.

14 tineri au intrat în concursul primei seri destinată secţiunii Individual. Fiecare concurent a interpretat câte două piese, unii dintre ei optând pentru o creaţie, chiar compusă de ei, pe versuri de Mihai Eminescu. Aceasta şi pentru că unul dintre premiile festivalului care se vor acorda în seara de duminică va fi acordat pentru cea mai bună interpretare a unei piesei pe versuri de Eminescu. S-a cântat de două ori poezia „O rămâi”, dar  şi romanţa veche „Pe lângă plopii fără soţi” sau „De ce nu-mi vii”, „Cine”, „Ce şopteşti”.

28.ICARUSCei mai mulţi concurenţi intraţi în concursul primei seri au fost din Botoşani, Săveni, Siret, iar vârstele lor au fost variate aşa încât publicul din sală, care s-a manifestat cu entuziasm mai ales la piesele cunoscute din folk, a putut asculta genul acesta interpretat la vârste de 11-12 ani.

O puştoaică din Siret, în clasa a V-a, a stîrnit simpatia publicului datorită interpretării aparte date pieselor din repertoriul lui Ducu Bertzi pe care le-a cântat, iar Ştefana Ganea din Iaşi a primit de departe cele mai multe aplauze pentru prezentarea sa pe scenă. Tânăra a interpretat două compoziţii proprii din care una şi pe versurile ei, aceasta fiind singura concurentă din prima seară care s-a prezentat cu o melodie compusă intergral de interpret.

Ultimul concurent al serii, Ştefan Iacob din Botoşani, s-a bucurat de reacţii foarte bune la public datorită pieselor interpretate, respectiv „Actorul” şi „Din prea mult sau prea puţin”, ambele din repertoriul lui Vasile Şeicaru. Publicul a aplaudat în ritmul muzicii şi a cântat din tot pieptul odată cu concurentul cele două melodii, atmosfera devenind una deosebită.

6. publicSeara a continuat cu prezentarea cărţilor lui Dan Vană „Mărţişoare pentru copii, părinţi şi educatoare” şi respectiv a lui Ioan Mateiciuc „Open the door”, un volum de poezii.

Recitalul trupei Icarus a electrizat sala, publicul fiind în delir cântând alături de cei doi băieţi din Săveni refrene cunoscute ca „Andri Popa” sau „Pseudofabula”. Nu au lipsit din repertoriul celor doi tineri care formează grupul Icarus, apreciat şi de Dan Vană, piese proprii cu care trupa a câştigat premii la festivalurile de folk din ţară.

Dan Vană a încheiat seara cu un recital cald, prietenos şi sincer care a mers la inima celor aflaţi în sală care nu l-au lăsat să plece înainte de a mai cânta o piesă după ce şi-a încheiat misiunea de pe scenă.

În seara aceasta urmeaza a doua zi de concurs a festivalului care va avea loc la Ipoteşti şi în care vor evolua grupurile înscrise în concurs, urmat de un recital al lui Ovidiu Mihăilescu, ce-şi va lansa şi o carte. Ovidiu Mihăilescu face parte şi din juriul festivalului alături de omul de radio, Mihai Cosmin Popescu şi profesorul Ludvic Schibinschi.

Festiva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *