Casa din Mihăileni în care a copilărit George Enescu a primit aviz pentru a deveni monument istoric

Casa Enescu din Mihaileni
Casa Enescu din Mihaileni

Casa din comuna Mihăileni în care a copilărit şi şi-a petrecut vacanţele de vară marele muzician George Enescu a primit aviz favorabil din partea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice pentru a fi inclusă pe lista obiectivelor din patrimonial cultural naţional, a declarat şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural (DJCPN) Botoşani, Dănuţ Huţu. Potrivit acestuia, avizul este primul pas spre includerea imobilului în categoria monumentelor istorice. „În etapa a doua, va fi emis ordinul de ministru şi efectiv va fi publicat în Monitorul oficial actul normativ privind clasificarea clădirii şi ea îşi capătă oficial această calitate de monument istoric”, a afirmat Huţu.

Procedura de clasare a casei în care a locuit mama compozitorului a fost declanşată, în regim de urgenţă, la propunerea Institutul Naţional al Patrimoniului şi DJCPN Botoşani.
Casa din Mihăileni a aparţinut bunicilor după mamă ai lui George Enescu, preotului Ioan Cosmovici şi soţiei sale, Zenovia. Acolo, s-a născut, în 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenită mai târziu Maria Enescu. Tot acolo, Maria Enescu a şi murit, în martie 1909.
Având în vedere că părinţii lui Enescu, Costache şi Maria, s-au despărţit (Costache rămânând la Cracalia şi Maria Enescu la Mihăileni), toate vacanţele pe care George Enescu le făcea în România le împărţea în mod egal între casa tatălui de la Cracalia şi casa mamei de la Mihăileni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *