Mormantul celor noua preoti din Cimitirul Eternitatea, considerat loc de pelerinaj, gasit gol

mormant noua preotiProtopopiatul Botosani a decis, joi, deschiderea mormantului din Cimitirul Eternitatea, acolo unde s-a crezut ca sunt ingropati nouă preoți morți în timpul Primului Război Mondial. Asta  dupa ce reprezentantii Urban Serv s-au gandit sa amenajeze un monument in cinstea acestora. Surpriza a fost mare cand s-a constatat ca in mormant nu exista oseminte, acesta fiind complet gol.

Inainte de amenajarea monumentului, reprezentanții Urban Serv  au cerut și punctul de vedere al reprezentanților Protopopiatului Botoșani, întrucât nu exista niciun document care să ateste că în Cimitirul Eternitatea au fost îngropați cei nouă preoți.

Am dorit să elucidăm un mister și să fim corecți și față de cei vii și față de cei morți. Fiind preoți înscriși pe plăcuțe, ne-am pus problema că dacă ei sunt înmormântați aici atunci noi suntem datori să le facem o pomenire, să le facem rânduielile noastre creștinești. Era firesc gestul și actul de cult pe care să îl facem față de cei răposați. De o anumită perioadă de timp, anumite persoane veneau și aprindeau o lumânare și chiar se rugau făcând un act de cult și chiar eu personal le-am văzut, de multe ori. Trebuia să clarificăm dacă există cineva aici motiv pentru care să venim să aprindem o lumânare și eventual să ne rugăm. Am săpat și am constatat că nu există oseminte. Este un monument comemorativ făcut, după cum scrie pe cruce, în 1921. Am clarificat lucrurile: nu există preoți înmormântați în acest loc. Aici este doar un momument comemorativ care amintește de ei„, a spus parintele protopop Lucian Leonte.

mormant noua preoti 1Mormantul devenise loc de pelerinaj pentru credinciosi.

One thought on “Mormantul celor noua preoti din Cimitirul Eternitatea, considerat loc de pelerinaj, gasit gol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *