Lucrări plătite şi neefectuate sau supraevaluate constatate de Curtea de Conturi la mai multe drumuri judeţene

drumuri inzapeziteLucrări plătite şi neefectuate sau lucrări supraevaluate constatate de Curtea de Conturi la mai multe drumuri judeţene. Un control recent al Curţii de Conturi privind modul de utilizare a fondurilor destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene a scos la iveală o serie de nereguli. Astfel, potrivit raportului înaintat Consiliului Judeţean, la investiţia care a vizat modernizarea DJ 282, Hăneşti-Vlăsineşti şi reabilitarea podului la Vlăsineşti peste pârâul Răchita s-au constatat lucrări plătite în valoare de peste 209.000 lei, dar care nu au fost realizate în fapt. Mai mult, o parte din lucrările care au fost realizate sunt necorespunzătoare calitativ, fiind deja deteriorate.

La o altă investiţie ce a vizat consolidarea de podeţe şi reabilitări de platforme pe drumuri judeţene din judeţul Botoşani s-a constatat supraevaluarea valorii estimate a contractului de achiziţie publică de peste 500.000 lei.

Este raportul Curţii de Conturi şi îl luăm ca atare. Instituţia Consiliului Judeţean o să facă toate demersurile ca să îşi apere interesul. Vom chema prima dată societăţile care au încasat bani fără să efectueze lucrări sau la preţuri de mii de ori mai mari. România a trecut printr-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar şi îţi baţi joc de banul public, să plăteşti 300.000 lei vechi un kilogram de nisip. Păi un kilogram de zahăr costă 50.000 lei vechi şi să plăteşti 300.000 lei… Adică 6 kg de zahăr, mai ieftin decât un kilogram de nisip. Este o bătaie de joc. Sunt convins că s-au făcut nişte greşeli cu acceptul conducerii. Sunt investiţii făcute de Direcţia de Drumuri şi Consiliul Judeţean„, a precizat Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean.

Nerespectarea principiului „transparenţă” care stă la baza atribuirii contractului de achiziţie publică, cantităţi înscrise în situaţiile de lucrări şi plătite cu sume de 100 ori mai mari decât cele efectiv executate, creşterea semnificativă a valorii contractului privind lucrările de întreţinere a drumurilor judeţene pe timp de iarnă sunt ale nereguli constatate de Curtea de Conturi.

În urma acestor verificări, Curtea de Conturi a dispus şi nişte măsuri Consiliului Judeţean, în vederea remedierii deficienţelor constatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *