Trei incendii in mai putin de trei ore

pompieri incendiu St.LuchianPompierii botoşăneni au intervenit, în ziua de 24 iulie 2012, pentru stingerea a trei incendii izbucnite în mai puţin de trei ore. Unul dintre incendii, produs în curtea unei case praznicale de pe raza comunei Plugari (judeţul Iaşi), a fost observat de echipajul care se întorcea de la o altă intervenţie şi lichidat înainte ca flăcările să se extindă la clădire.          

Primul apel de ajutor a venit din partea unui cetăţean din Prisacani (oraşul Flămânzi), puţin înainte de ora 14.00. Acesta anunţa un incendiu de vegetaţie uscată izbucnit pe un teren agricol de la marginea satului, care ameninţa să se extindă la gospodăriile din apropiere. Spre locul indicat s-au deplasat două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani. Împreună cu şase voluntari de la SVSU Flămânzi, pompierii au reuşit să stingă incendiul în mai puţin de o oră. A ars vegetaţia uscată de pe 10 ha. Evenimentul a fost generat cel mai probabil de o persoană necunoscută care a încercat să igienizeze terenul prin arderea resturilor vegetale.  Nici bine nu au încheiat misiunea că un alt apel anunţa izbucnirea unui incendiu de vegetaţie uscată pe raza localităţii Boroscoaia, comuna Plugari (judeţul Iaşi). Intervenţia a durat mai puţin de o oră. A ars vegetaţia uscată de pe cca. şapte hectare.          

 În timp ce se întorceau la subunitate, pompierii au observat un incendiu în curtea unei case praznicale a parohiei Plugari. Provocat de o lumânare aprinsă lăsată de o persoană care participase la un praznic lângă un depozit de lemne, incendiul ameninţa să se extindă la clădire. Prin intervenţia lor, pompierii au reuşit să salveze casa praznicală. Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri şi  desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *