O firmă de escroci din Botoşani face ravagii prin Iaşi

O firma specializata in tepe cu locuri de munca in strainatate continua sa pacaleasca sute de ieseni. SC World Recruiting SRL care actioneaza si sub sigla „Europa Jobs„, cu un punct de lucru in cladirea Gelsor de pe strada Moara de Foc promite locuri de munca bine platite in strainatate. Dupa cateva luni, speranta platita scump de cei care apeleaza se transforma in disperare. Totul este o mare teapa: oamenii platesc diverse sume pentru taxe de inscriere, taxe pentru permise de munca, iar in final nu mai pleaca. Sunt dusi cu vorba luni intregi pana cand se lasa pagubasi si renunta si la banii pe care i-au dat. Firma este din Botosani, cu filiale in Iasi si Vaslui. Cu toate acestea, autoritatile nu au luat pana acum niciun fel de masuri.

Firma a publicat anunturi in ziare si pe internet cu oferte multiple de munca in diferite tari. Daca suni la numarul din ziar, vei fi indrumat spre sediul lor din strada Moara de Foc, la parterul cladirii „Gelsor”. Intrand in biroul firmei, o tanara iti va arata o lista cu asa – zisele ofertele de munca disponibile, te va sfatui sa te gandesti bine pe care o vei alege si te va invita sa vii sa te inscrii cu toate actele in urmatoarele zile. Dupa cum se mentioneaza si pe site-ul firmei, primul act necesar pentru inscriere este chitanta care dovedeste ca s-a platit „taxa de inscriere de 186 RON TVA – nerambursabila”. Odata achitata, cel care apeleaza la serviciile firmei asteapta dupa aceea sa fie incadrat in locul de munca promis, si sa plece din tara. Insa acest lucru nu se intampla. Dimpotriva, dupa o saptamana sau doua, „clientii” sunt sunati sa mai achite niste bani pentru permisul de munca. Apare din nou promisiunea ca se poate pleca la munca in maxim o luna, perioada care se prelungeste pana la un an. In final, pagubitii ajung sa fie multumiti daca isi recupereaza banii platiti pentru permisul de munca. Toate acestea se intampla la firma SC World Recruiting SRL care actioneaza si sub sigla Europa Jobs.

Oamenii se plictisesc sa tot astepte si renunta

Jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI au inceput verificarile legate de aceasta firma saptamana trecuta, cand s-au deplasat la sediul acesteia aflat la parterul cladirii Gelsor, pentru a surprinde cativa clienti. Atunci, un tanar care abia s-a intors din Slovacia, unde a fost pacalit de-o alta firma de recrutare, crede ca Europa Jobs e o firma serioasa si are dosarul pregatit si taxa de inscriere in buzunar. Vrea sa mearga in Danemarca sa munceasca la o ferma. In timp ce asteptau sa iasa tanarul, jurnalistii au fost avertizati, de un barbat care avea in jur 45 de ani, ca este vorba de o teapa. A povestit ca s-a inscris din noiembrie si de atunci tot asteapta sa-i vina permisul de munca. „Nu-mi mai raspund la telefon, trebuie sa-i sun de pe alte telefoane ca sa-i intreb daca mi-a ajuns permisul. Ma tot amana de pe-o saptamana pe alta”, a povestit barbatul. Ar fi vrut sa plece in Austria ca tamplar, dar acum nu vrea decat sa-si recupereze banii. Spune ca de cand tot vine pe la biroul firmei, aproape zilnic, n-a auzit pe nimeni care sa fi plecat in strainatate. A citit prea tarziu pe internet despre Europa Jobs.

Vlad Rambu, un tanar care a vrut sa plece in Danemarca, s-a resemnat si nu mai crede ca-si va recupera vreodata banii. „M-am inscris dupa Craciun, mi-au zis ca intr-o luna plec, dar am tot asteptat degeaba. Ma tot amanau. A trebuit sa umblu sa-mi scot toate actele alea degeaba. Nu ma mai intereseaza alea 10 milioane pe care le-am dat. In contract scria ca pot sa-mi recuperez banii in 30 de zile, dar mai scria si ca banii se recupereaza intr-un an. Smecheri. Sunt o firma de tepari”, a spus Vlad.

Paginile de pe Internet sunt pline de mesaje postate de romani pagubiti de aceasta firma.

Eu astept din noiembrie 2011 si tot imi spun cu nerusinare sa mai astept. Am contract si le-am dat 186 de lei si 124 euro cu conditia sa plec in ianuarie 2012. Mi-au spus ca daca nu vreau sa mai astept, sa fac o cerere si in 30 de zile imi vor da banii inapoi. A primit cineva acesti bani?„, intreaba Marin Zamfir, unul dintre pagubiti, pe o pagina de Internet.
Si Adrian din Iasi isi spune povestea, care seamana cu cea impartasita de toti ceilalti. „In luna octombrie 2010, am fost sa ma inscriu. Am dat 150 RON si au spus ca o sa ma sune cand ma selecteaza angajatorul. Dupa doua saptamani au spus ca sunt acceptat si ca trebuie sa dau 200 de euro. Am dat. Au spus ca intr-o luna plec. Si uite ca sunt in luna iunie 2011 si n-am plecat”, arata Adrian, pe pagina de internet www.bestjobs.ro.

O alta persoana, Catalin Otelea a patit la fel. Dupa ce a tot fost anmanat si i s-a spus ca angajatorul din Germania nu i-a mai contactat, a primit o oferta de munca in Cehia, unde ar fi lucrat pe mult prea putini bani. S-a multumit sa-si ia banii inapoi, bineinteles ca fara acea prima taxa de procesare a dosarului. „Morala e simpla: cine face ca mine, ca mine sa pateasca„, spune Catalin.

Sunt si oameni care au ajuns in strainatate, in Cehia, cu ajutorul acestei firme. „Firma Europa Jobs este o firma incapabila sa semneze un contract. Te duc la plesneala si te lasa pe mana unor intermediari. In afara am patit-o in Cehia, am stat in Praga trei zile, pana ne-a luat unul numit Misa Ucraineanul”, a postat o alta persoana.

Niste escroci

Din cei care se inscriu, foarte putini reusesc sa plece, pentru a pastra aparentele de legalitate ale firmei. In general, sunt promise locuri de munca in tari europene precum Germania, Franta, Anglia, Italia, Cehia sau Grecia. Dupa semnarea contractului de intermediere, oamenii sunt amanati cu lunile sub pretextul ca permisele de munca inca nu au ajuns. Daca cei inscrisi nu se plictisesc si nu renunta, li se ofera, dupa ce mai platesc alte comisioane, posibilitatea de a pleca in Cehia pe salarii mizere. In decembrie, firma a fost amendata de catre Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor din cauza modalitatii de a intocmi contractele. Amenda de 4.000 de lei n-a adus nicio schimbare in politica firmei.

Reprezentantii firmei nu au putut fi contactati. Dupa ce a vorbit in prealabil cu sefii sai, tanara angajata care se ocupa de biroul din Iasi nu a vrut sa dea niciun fel de explicatii. „Nu sunt in masura sa va ofer astfel de detalii„, a spus scurt femeia.
Un maldar de dosare in plina procesare se afla de multe luni pe biroul domnisoarei, iar inscrierile continua sa se faca fara vreo limita.

Sursa: Buna Ziua Iasi

3 thoughts on “O firmă de escroci din Botoşani face ravagii prin Iaşi

  1. Anul trecut s-a depus o sesizare la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor din Botosani in legatura cu aceasta firma, cu documente iar raspunsul a fost ca totul este legal, desi se plateste pentru permis de munca in Germania, nu ti se ofera loc de munca in Germania, nu ti se da permisul, dar nici banii nu-i inapoiaza. Catre Cehia te pune sa platesti transportul, iar cei de acolo spun ca transportul il asigura ei gratuit, iar firma iti da factura si bon pentru servicii de mediere si nu pentru transport. Totul este mascat, dar pentru OPC- Botosani totuil este legal

  2. da totul este mascat. este o afacere foarte bine gandita. nu se plateste nici un permis de munca in strainatate. banii pe care ii dati, ii dati pt consultata ei va ofera consultanta pt un loc de munca in strainatate. si in contractul pe care il semnati este specificat ca daca n va gaseste de munca….nu e vinalor. asa ca evitati pe cei de la EuropaJobs. prea multi bani pentru minciuni.

  3. firma focus invest din Sibiu ofera cele mai mari tepe din univers.. mergeti pe str ion budai deleanu cu banii dati si va veti trezi prin aeroporturile din Marea Britanie parasiti si cu banii dati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *