,,Cercetaşii României” a devenit o orgnizaţie cunoscută pentru elevii claselor a IV-a D şi a IV-a F, de la Şcoala cu clasele I-VIII Nr.7,, Octav Băncilă” Botoşani, care are ca scop educarea copiilor şi tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe Promisiune şi Lege, ajutarea la construirea unei lumi mai bune, în care aceştia să aibă un rol constructiv. În cadrul primei activităţi, copiii au făcut cunoştinţă cu emblema organizaţiei, au învăţat salutul, au aflat din ce grupă fac parte, au fost împărţiţi în patrule pentru a putea lucra şi au vizionat o serie de filmuleţe prin care a fost prezentată organizaţia.
Metoda pedagogică specifică, Metoda Scout, este o formă de educaţie non-formală, un cadru educaţional amplu, format din elemente interconectate ca un sistem, astfel încât să le ofere copiilor un mediu activ de învăţare.
Lupişorii, căci aşa se numesc copiii între 7- 10 ani, au lucrat cu măiestrie şi talent la cravatele lor, pe care apoi, le- au purtat cu mândrie şi în zilele următoare. Împărţiţi în patrule de câte 8 copiii au avut ca sarcină să-şi găsească un nume , să confecţioneze un steag şi să inventeze un strigăt sau un îndemn. Ei s-au autointitulat : Norocoşii, Lupişorii aventurieri, Alpha Wolf, Eco Lupişorii, încercând să dea frâu liber creativităţii şi să fie cât mai originali.
Activităţile outdoor au reprezentat o încununare a tot ceea ce s-a discutat în sala de clasă, aici, copiii având posibilitatea să guste din adevăratele activităţi ale cercetăşiei. Au urmat 2 ore cu jocuri variate, în care şi-au dezvoltat abilităţile de comunicare, de interacţiune socială, au răspuns provocărilor, şi-au consolidat încrederea în sine.Dintre acestea amintesc : Cine sunt vecinii tăi?, Groapa cu crocodili, Musca, Careul magic etc.
Feed- backul primit a fost neaşteptat, copiii fiind foarte impresionaţi de activităţile de care au avut parte. În incursiunea lor în Cercetăşie, au fost conduşi de profesorii Daniela Orăşanu şi Amelia Corneanu.