Noile modificări ale legii de organizare şi funcţionare a „Inspecţiei Muncii” vor da puteri sporite inspectorilor de muncă. Astfel conform noilor prevederi inspectorii de muncă vor avea atribuţii de autoritate de stat şi vor beneficia de măsuri de protecţie specială împotriva ameninţărilor sau violenţelor la care sunt supuşi în timpul exercitării profesiei.
Inspectorii de muncă vor avea acces liber, permanent şi fără înştiinţare prealabilă la sediul oricărui angajator sau punct de lucru. De asemenea, noua lege prevede clar faptul că persoanele fizice sau juridice controlate au obligaţia de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă documentele şi informaţiile solicitate de către aceştia, necesare controlului ori cercetării evenimentului. În noua formulare a legii a crescut cuantumul amenzilor aplicate pentru nerespectarea legislaţiei, ajungându-se la amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 lei. Un element de noutate adus de lege îl reprezintă introducerea sancţiunii în cazul refuzului persoanei găsite la locul de muncă de a completa fişa de identificare sau de a da informaţii despre evenimentul cercetat. În această situaţie, sancţiunea aplicată este cuprinsă tot între 5.000 de lei şi 10.000 de lei. Tot o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei se va aplica şi în cazul împiedicării în orice mod a inspectorilor de muncă să efectueze, total sau parţial, controlul, ori să efectueze cercetarea evenimentelor.
„Prin modificările aduse Legii 108/99, putem spune că se întăresc atribuţiile inspectorilor de muncă, în sensul că o parte au fost îmbunătăţite, iar altele au venit ca şi completări. Acum avem dreptul de a solicita toate documentele necesare efectuării controlului. Au fost situaţii când parte din aceştia se eschivau sub diverse pretexte şi amânau prezentarea acestora”, a spus Kohut.
Reprezentanţii ITM spune că nu îşi doresc să aplice sancţiuni angajatorilor, ci doar să-i prevină ca să respecte legea.