La data de 2 februarie se aniversează Ziua Mondială a Zonelor Umede, eveniment care marchează semnarea la Ramsar (Iran) în 1971 a Convenţiei asupra zonelor umede, ratificată si de România.
Zonele umede sunt întinderi de bălţi, mlaştini, turbării, de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare.
Deviza pentru acest an a zilei de 2 februarie este: “Turismul în zonele umede – o experienţă inedită”.
Acest slogan subliniază beneficiile pe termen lung pe care le pot aduce zonele acvatice , dacă vom avea grijă ca managementul turismului în interiorul acestor zone şi în jurul lor să le asigure o dezvoltare durabilă.
Practicarea unui turism organizat, implicarea în acţiuni de protejare a zonelor acvatice, documentarea şi nu în ultimul rând conştientizarea importanţei lor, sunt cateva aspecte esenţiale care stau la îndemâna noastră.
In judeţul Botosani, există patru zone umede care au fost declarate arii naturale protejate de interes comunitar, incluse în Reţeaua Ecologică Europeană NATURA 2000: Lac Stânca Costeşti, Iazurile de pe Valea Ibănesei –Başeului-Podrigăi, Acumulările Rogojeşti Bucecea şiTurbăria Lozna.
Aceste zone adăpostesc numeroase specii de păsări protejate în Uniunea Europeană sau habitate de interes comunitar. APM Botoşani desfaşoară periodic acţiuni de monitorizare a acestor zone , de promovare şi de mediatizare a lor.
În perioada 31 ianuarie – 2 februarie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani a organizat o serie de activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa acestui eveniment. Desfăşurate în parteneriat cu unităţile de învăţământ şi organizaţiile neguvernamentale din municipiul Botoşani aceste activităţi au avut drept scop promovarea unei atitudini participative care să asigure protejarea şi conservarea biodiversităţii din zonele umede.