Departe de ochii lumii, în inima comunei Hilişeu-Horia, se înalţă un lăcaş de cult care îmbină arhitectura ortodoxă cu cea catolică. Monumentul religios, unicat în România, a fost ridicat la 1802 de boierul Curt, cel care a întemeiat şi satul Hilişeu-Horia din judeţul Botoşani.
Bunătatea şi credinţa moşierului au rămas de poveste printre localnici. Boierul Curt i-a împroprietărit pe toţi slujbaşii săi credincioşi şi a construit o şcoală, iar la câteva sute de metri de conac a ridicat şi o bisericuţă, cu hramul Sfintei Maria.
Clădire distrusă din neglijenţă
Lăcaşul de cult a atras atenţia prin structura sa. Biserica este străjuită de o clopotniţă şi un portal făcut în stil catolic, cu 13 statui din piatră, cea centrală înfăţişându-l pe Iisus Hristos, încadrat de cei 12 apostoli, elemente specifice arhitecturii bisericilor catolice. Această îmbinare dintre catolicism şi ortodoxie îi dă unicitate monumentului religios. Construcţia a stârnit la vremea respectivă controverse, cu ecou pînă în zilele noastre.
„După câte ştiu eu de la înaintaşii mei, eu fiind a treia generaţie aici, Ana, soţia boierului, a fost catolică şi boierul a fost ortodox. Ei au făcut cele două clădiri şi ca să nu se certe cu soţia sa, a făcut clopotniţa şi gardul în stil catolic. De la străbunici am aflat că la vremea respectivă s-a iscat mare discuţie în sat. Nimeni nu înţelegea de ce boierul Curt, dacă tot a făcut bisericuţa ortodoxă, a anexat şi construcţia aia“, a spus Ghiţă Bortă, finul lui Alexandru Brăilescu, ultimul descendent al boierului Curt.
Timpul a lăsat răni adânci, iar intemperiile au distrus frumuseţea edificiului religios. Monumentul se degradează pe zi ce trece. Fiecare clipă scorojeşte zidurile şi macină temelia. Cu toate acestea, interiorul lăcaşului de cult a rămas neschimbat.
„Exteriorul este avariat, dar interiorul este neatins. Acolo este şi mormântul boierului Alecu“, a spus Ghiţă Bortă. Potrivit specialiştilor, în lăcaşul de cult icoanele sunt pictate în stil bizantin. Icoana de argint a Maicii Domnului are inscripţionată „Această sfântă icoană s-a făcut de robii lui Dumnezeu Alexandru, Anica şi fiul lor George, familia Curt, anul 1854 martie 11 zile“.
De-a lungul timpului, oficialii biesericii şi-au exprimat intenţia de a transforma locul sfânt într-un schit de maici sau de călugări. Cu toate acestea, până acum nu s-a început niciun proiect de restaurare a bijuteriei arhitectonice, deşi locul ar putea fi valorificat din punct de vedere turistic.
Sursa: Adevărul