Deşi criza economică este evidentă, primarii din Botoşani nu par să ţină cont de acest lucru. În timp ce toate cheltuielile bugetare se restrâng, foarte mulţi primari din judeţ fac o risipă de bani publici nemaivăzută. Ei alocă fonduri exorbitante pentru aşa-zise investiţii fără prea multă utilitate public sau pentru investiţii care se pot realiza la jumătate din preţ sau chiar mai mult decât atât. Anul electoral îi face pe primari să supraliciteze.
Şi asta în condiţiile în care bugetul judeţului Botoşani a scăzut considerabil şi, o dată cu el, s-au diminuat şi sumele de echilibrare pentru bugetele locale. Primarii au transmis Consiliului Judeţean adrese prin care solicită fonduri pentru susţinerea investiţiilor locale. BotosaniNews vă arată pentru ce au cerut primarii bani.
Spre exemplu, primarul din Gorbăneşti, Gică Iliescu, îşi propune ca în acest an să realizeze utilităţile la Şcoala cu clasele I- IV din comuna Gorbăneşti. Este vorba despre un grup sanitar şi despre o centrală termică pentru care primarul a cerut nu mai puţin de 781.382 de lei. Cu aceşti bani poate fi construită, în zona privată, o vilă de lux, care include, în mod evident, şi centrală termică şi grup sanitar.
O investiţie total inutilă, mai ales în perioadă de dificultate financiară, este realiuzată şi în comuna Călăraşi. Primarul de aici, Elena Vrajotis, şi-a propus să construiască, în 2012, piste biciclişti. Este vorba despre un proiect de 1,5 milioane de lei, cu finanţare europeană, iar contribuţia bugetului local este de 165.000 de lei. Investiţia este cu atât mai nepotrivită cu cât comuna nu are drumurile asfaltate. Acelaşi primar vrea să facă şi o piaţă agro-alimentară de 1,17 milioane de lei, dar şi să reabiliteze iazul Ciornohal cu 680.000 de lei. Tot aici, primarul vrea să construiască staţii de autobuz (20.000 de lei) şi să se doteze pentru Zilele comunei (189.402 lei).
La Răuseni, primarul Florin Olaru, îşi propune să facă un iaz adăpătoare în satul Doina cu 553.000 lei.
Nici primarul din Coţuşca, Andronic Cirimpei, nu pare să fie suficient de orientat la cheltuirea banilor publici. El şi-a propus să cheluie, în acest an, nu mai puţin de 500.000 de lei pentru construirea grupurilor sanitare de la şcoala din localitate. El vrea să facă două grupuri sanitare, unul la corpul vechi şi unul la corpul nou, în valoare de 350.000 şi, respectiv, 150.000 de lei.
Şi la Cordăreni, grupul sanitar de la şcoală costă cât o vilă nouă. Primarul de aici, Constantin Dumitraş, este dispus să plătească 390.000 de lei pentru toaleta elevilor.
La Corlăteni, primarul Valentin Buţincu a realizat că un grup sanitar se face un pic mai ieftin. El a prevăzut ca pentru WC-ul de şa Şcoala din Corlăteni să plătească 100.000 de lei.
WC-uri vrea să facă şi primarul din Răchiţi, Vasile Adăscăliţei, numai că sumele solicitate sunt mai mici. El propune realizarea a douză astfel de „investiţii” fiecare de câte 60.000 de lei (una la Şcoala Roşiori, iar alta la Şcoala Costeşti). Mai scumpe la el sunt gardurile care fac împrejmuirea celor două şcoli. Pentru Şcoala din Roşiori el vrea să cheltuie pentru gard 100.000 de lei, iar pentru cea din Costeşti 80.000 de lei, sume care, evident, sunt extrem de mari. Tot aici, primarul vrea să construiască un şoptron. La ce preţ? Doar 100.000 de lei.
Ideile ingenioase ale primarilor nu au limite, atunci când este vorba de bani. Spre exemplu, la Conceşti primarul Constantin Bostan vrea să facă locuri de parcare. Este vorba despre 12 locuri de parcare pe care vrea să dea nu mai puţin de 65.000 de lei.
Locuri de parcare vrea să facă şi primarul din Flămânzi, Constantin Pitorac. El îşi propune amenajarea a 75 de locuri de parcare în ansamblul de locuinţe la o sumă de 2,1 milioane de lei, adică cu o sumă uriaşă de 28.000 de lei pentru fiecare loc de parcare.
Primarul din Darabani, Gheorghe Burlacu, vrea să „toace” nu mai puţin de 866.000 de lei pentru modernizarea pieţei.
Incredibil, dar adevărat! La Ştiubieni, primarul Sebastian Ionel Merticaru are în vedere construcţia unui parc dendologic pentru care vrea să aloce nici mai mult ncii mai puţin de 4,5 milioane de lei.
Pe ce se mai duc banii publici de aiurea? Pe un monument al eroilor pe care primarul din Ibăneşti, Romică Magopeţ vrea să dea 250.000 de lei, dar şi pe un garaj la Dobârceni pentru buldoexcavator şi camion pentru care primarul Simion Hodan este pregătit să aloce 150.000 de lei.
La Dângeni, primarul Stelică Trofin are de gând să facă zece fântâni cu 15.000 de euro, iar la Hlipiceni Marian Luchian dă 25.000 de lei pentru două staţii de autobuz.
Acestor investiţii serioase se adaugă zeci de localităţi care amenajează în acest an spaţii verzi, alei pietonale sau construiesc săli de sport şi terenuri de fotbal.
Nu dezinformati. La Corlăteni Grupul sanitat a costa t1,2 miliarde lei. La Podeni, numai groapa betinata pentru un WC cat a costat 11500 lei noi pe cand un cavou cu gresie si faiantă costa numai 5000 lei noi. Hotie pe fata. Cine sa-i verifice? cei care vin si pleaca cu cardurile pline? Acum nu mai e cu sacosa.
NU DEZINFORMA.LA CORLATENI SE FURA CAN CODRU.IN PRIMARIE E O HARMALAE,..PRIMARU II TREMURE CHI,,,,,
Aici se duc banii votati de USL la sedinta Consiliului Judetean.Nu se fura ca-n codru ci ca-n stana. Mie nu-mi convine ca ceea ce produce orasul sa se duca pe closete „umflate” la tara.
ioan ,veterinaru fura ca-n stana,prin fel de fel de golanii financiare ,pe care le trece cu vederea si curtea de conturi sigarda fin.,si politia ca doar sefii sunt portocalii ,ca si veterinaru .asteptam ziua cand vor da socoteala si speram sa schimbe culoarea portocalie in culorile alb cu negru. Doamne ajuta.