Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri nu are cum să se descurce cu bugetul alocat în acest an de consilierii judeţeni ai USL. Romeo Caciuc, directorul DJDPC, a declarat că cei 1,5 milioane lei repartizaţi de la Consiliul Judeţean abia îi ajung pentru salariile angajaţilor. Suma necesară pentru cheltuielile salariale până la sfârşitul anului este de 1,2 milioane lei, ceea ce înseamnă că unităţii îi mai rămân pentru întreţinerea drumurilor şi pentru plombări în jur de 300.000 lei.
„Am luat şi am făcut un calcul. Dacă voi păstra salariile până la sfârşitul anului şi dacă voi ţine cheltuielile curente, respectiv apă, curent, gaz, telefon, îmi mai rămân 315.000 lei ca să fac deszăpeziri, plombări, etc. Bugetul meu este egal cu al unei primării, dar nu a spus nimeni până acum. Aceşti bani, care sunt repartizaţi din fondul de drum, sunt pentru reparaţii şi întreţinere, iar ceea ce mi-au dat mie aici este absolut pentru tot: salarii, cheltuieli, pregătire profesională. Cum să-i împart. Nu am cum să-i împart. S-au dat 284.000 lei la Gorbăneşti. Unde vor pune 11.000 tone de piatră. Nu pot să-mi imaginez„, a precizat directorul DJDPC.
Acesta a precizat că va structura în aşa fel bugetul direcţiei ca să se ajungă până la sfârşitul lunii februarie, pentru a interveni şi la deszăpezire. Mai mult, Romeo Caciuc susţine că încasările din amenzi ale direcţiei merg către bugetul de stat şi bugetul Consiliului Judeţean, astfel încât unitate nu poate să îşi completeze bugetul cu venituri extrabugetare. Numai anul trecut DJDPC a adus venituri la buget, din amenzi şi chirii, de peste 600.000 lei. Începând cu anul acesta, direcţia a preluat şi DN 29F, drum care va trebui întreţinut de DJDP, însă cu un buget cu mult subdimensionat.
„Nu am să apuc să fac nimic cu acest drum, aşa cum nu am să pot face absolut nimic anul acesta. Nu şi-au pus problema că aceste drumuri sunt pentru cetăţenii judeţului. Dacă vremea se va înrăutăţi, va trebui să intervenim şi seara şi dimineaţa, iar preţurile vor creşte. Pe mine nimeni nu m-a întrebat minimul necesar pentru instituţie. Eu am fost doar informat. Nu se poate aşa ceva”, a adăugat Caciuc.
Caciuc a precizat că atât el, cât şi consilierii judeţeni care au ridicat mâna în necunoştinţă de cauză, vor răspunde în cazul blocării unor drumuri. DJDP numără 48 de salariaţi, potrivit sursei citate şi, conform legislaţiei, unitatea ar mai trebui să angajeze încă 100 de cantonieri.
„Sunt oameni care muncesc pe timp de iarnă şi noaptea. Îngheaţă, unii au degerături şi s-au plâns acum că îi da afară. Un drum nu poate exista fără drumari şi drumarii fără drum”, a adăugat Caciuc.
Ca şi comparaţie, în 2007 DJDP a avut un buget de 229 miliarde lei vechi, în 2008- 185 miliarde lei vechi, în 2011 -69,5 miliarde lei vechi, pentru ca în 2012 să fie alocate doar 15 miliarde lei vechi.
Asta în condiţiile în care, spune directorul DJDP, sunt la ora actuală drumuri deteriorate care vor fi aduse de la stadiul de asfalt prost la stadiul de balast. El a dat drept exemplu drumul de la Dorohoi la Şendriceni, dar şi Botoşani-Roman- Dorobanţi, precum şi Truşeşti- Albeşti-Todireni-Răuseni sau Vorniceni-Corlăteni-Dumeni-Cristineşti. Reabilitarea acestor drumuri ar costa în jur de 700 miliarde lei vechi.
„Nu avem ce face cu banii primiţi. Aceşti consilieri sunt direct răspunzători„, a adăugat DJDP.