Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Botoşani va organiza, pe 20 ianuarie, un concurs literar-artistic despre opera şi viaţa intitulat „Vraja lecturii”. Menifestarea, aflată la prima ediţie, se va desfăşura la Scoala cu clasele I-VIII nr 10 Botoșani, este destinată copiilor cu nevoi specialşe din şcolile de masă din județul Botoșani.
Profesorul Paraschiva Ungureanu, coordonatorul proiectului, susţine că acţiunea are ca scop atât marcarea a 162 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, dar ţine cont şi de nevoia de socializare a copiilor cu CES din diferite școli ale județului şi de antrenare a lor în acțiuni educative școlare și extrașcolare diverse.
“Obiectivele urmărite sunt terapie prin arta literară, sărbătorirea într-un cadru festiv a Luceafarului poeziei româneşti, recunoaşterea valorilor naţionale, cunoaşterea universului copilariei poetului M.Eminescu, stimularea deprinderilor literar-artistice, a plăcerii de a asculta şi reţine și recita versuri, de a asculta și reactualiza poveşti, povestiri, basme şi dezvoltarea spiritului cooperant şi competitiv, a muncii în echipă”, a spus Ungureanu.
Regulamentul concursului:
Condiţii de participare.
• Concursul se adresează copiilor din ciclul primar I-IV din școlile de masă din județul Botoșani, copii identificați (cu certificat) ca fiind cu CES .
• Lucrările cu care vor participa la concurs se întocmesc personal de copii, sub supravegherea cadrelor didactice.
• Echipele de concurs sunt formate din 4 copii.
• Echipajele reprezentative vor fi însoţite de cadre didactice îndrumătoare.
Conducerea concursului.
• Conducerea concursului se realizează printr-un colectiv compus din , juriu, format din:
– preşedintele juriului
– membrii juriului:
– un reprezentant al administraţiei publice locale;
Fiecare unitate invitată va prezenta în concurs o echipă formată din 4 membri.
PROBE DE CONCURS :
• PROBA TEORETICA : câte 3 întrebări pentru fiecare echipaj,conținutul întrebărilor este legat de viața și opera lui M.Eminescu,
• RECITARE / INTERPRETARE/ REDARE a unei poezii,fragment,scena din opera poetului.
• Interpretarea de catre un membru al echipajului a unui TABLOU, PEISAJ,POSTER sau a unei MACHETE .Lucrarea va fi realizata de catre copii la nivelu unitatii ,prin diferite tehnici plastice si practice.
Concursul se desfăşoară pe trei probe:
1. Proba teoretică- întrebari- raspunsuri; fiecare răspuns corect este notat cu câte 2 puncte, răspuns parțial corect 1 punct, răspuns incorect -0 puncte, Total- 6 puncte
2. Recitare, interpretare, redare; Total-10 puncte
3. Proba practică- Prezentarea (susţinerea) lucrărilor realizate, interpretarea, de către un membru al echipajului, al lucrării respective. Total- 10 puncte
4. Pentru participare 4 puncte
5. Maxim punctaj 30 puncte
Intrebarile vor fi din viata si opera poetului accesibile copilului cu CES din ciclul primar.
Concursul va fi răsplătit cu premii , diplome şi distincţii.
Intrebari suplimentare la tel. 0743548960, [email protected]