Prima saptamana din noul a fost una de primavara. Desi calendarul arata inceput de ianuarie, temperaturile sunt anormale pentru aceasta perioada, cand ar trebui ca gerul sa determine scartaitul zapezii sub sanii, scrie Evenimentul de Botosani.
Potrivit sursei citate, 1936 este anul in care la Botosani s-au mai inregistrat in ianuarie asemenea temperaturi
In mod normal, in ianuarie, temperatura medie lunara este cea mai redusa, fiind in medie de -3.9°C (mai scazuta in nordul judetului). Aceasta luna este cea mai rece, deoarece incalzirea solara este redusa, au loc invazii de aer rece ale anticiclonilor euroasiatic, groenlander si scandinav, precum si racirea radiativa puternica a suprafetei active acoperite cu zapada. Temperaturi ridicate ale lunii ianuarie s-au mai inregistrat si in anul 1936, cand aceasta luna a fost cea mai calduroasa, media termica fiind cuprinsa intre 4.3°C la Botosani si 3°C la Dorohoi. Luna de mai sus a fost una din cele mai calde luni ianuarie inregistrate in Romania, de la 1857 pana in prezent. Caracterul excesiv de calduros pe care aceasta luna l-a avut se explica prin fluxul continuu de aer cald oceanic. In ianuarie 1936 pozitia sudica, cu totul anormala, a maselor de aer continental, a prilejuit o revarsare a aerului cald oceanic, care a indus un timp deosebit de cald in Europa Centrala si Sud-Estica. Au fost si ani in care luna ianuarie a fost deosebit de geroasa, inregistrandu-se o medie de sub -12°C (1942).
Inceput de an cu 10 grade
Potrivit prognozelor facute de meteorologi, noul an se pare ca nu ne va aduce prea curand zapada mult asteptata, insa temperaturile vor scadea treptat. Daca in primele zile ale anului temperaturile au ajuns aproape de 10 grade Celsius, incepand de joi soarele s-a pitit printre nori, iar maximele au coborat cu cate un grad. Astfel, in nordul judetului au fost pana la +6 grade, in timp ce in municipiu mercurul din termometre a urca pana la +7 grade. Noaptea, temperaturile oscileaza in aceasta perioada intre +2 si -3 grade. Desi anul a inceput cu temperaturi considerabile peste media celor normale specifice lunii ianuarie, meteorologii prognozeaza ca temperaturile vor scadea treptat, apropiindu-se de indici normali. (Otilia Maxim)
„Chiar daca luna a debutat cu temperaturi atipice pentru aceasta perioada, in ianuarie, temperaturile medii lunare ale aerului se vor situa in limite apropiate de normele climatologice in majoritatea zonelor. Cantitatile de precipitatii vor fi normale in cea mai mare parte a regiunilor”, a declarat, pentru Evenimentul, Constantin Calutu, meteorolog Statia Meteo Botosani