Acesta a fost apelul făcut, joi, de reprezentanţii Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Rromi la Botoşani. Vicepreşedintele UNCR, Delia Grigore şi secretarul general al UNCR, Mihai Neacşu, au fost, joi, la Botoşani, pentru a prezenta reprezentanţilor comunităţii de rromi din judeţul Botoşani Planul Strategic de Incluziune Socio-Economică a Comunităţilor de Rromi din România, însă, în cadrul întâlnirii, au fost prezentate şi problemele rromilor din judeţul Botoşani şi s-a stabilit şi un plan de măsuri care să contribuie la îmbunătăţirea situaţiei socio-economice în comunităţile de rromi din judeţ.
Vicepreşedintele UNCR, Delia Grigore, a declarat că problemele comunităţii de rromi sunt de la locuirea precară şi lipsa unităţilor sanitare, lipsa infrastructurii, lipsa educaţiei de calitate şi relevante etnic până la lipsa locurilor de muncă şi a calificării, precum şi identitatea etnică neasumată şi nereformată.
„O problemă internă a comunităţii de rromi este şi asumarea identităţii. O să vedem rezultatele la recensământ. Sper să nu fim dezamăgiţi, aşa cum am fost şi la cel de dinainte, cu cei 535.000 rromi. Cercetările făcute de Institutul de Sociologie vorbesc de 1,5-2 milioane de rromi. Deci, de două-trei ori mai mult decât rezultatele ultimului recensământ. Suntem destul de îngrijoraţi să ştim dacă rromii îşi asumă sau nu-şi asumă identitatea„, a spus Delia Grigore.
În cadrul întâlnirii, la care au participat reprezentanţi ai Primăriei Botoşani, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Direcţiei pentru Cultură, dar şi reprezentanţi ai altor instituţii, vicepreşedintele UNCR a atras atenţia şi asupra lipsei locurilor de muncă în rândul comunităţii de rromi. Aceasta a spus că rromii preferă să muncească, să aibă un loc de muncă, decât să primească ajutoare sociale.
„Este o lipsă acută, dar mai ales cronică, a locurilor de muncă în comunităţile de romi. Nu mai au unde să lucreze oamenii. Oriunde ne-am dus, oamenii au spus: <Daţi-ne de lucru!>. Nu dorim, au spus toţi fără excepţie, să fim asistaţi social. Nu se poate trăi din acel ajutor social, dar este şi o inutilă încărcare a bugetului statului. Noi luptăm să nu se mai breveteze acest model, ci să se creeze locuri de muncă„, a subliniat Delia Grigore.
ok ,vreti locuri de munca,de acord,dar voi vreti locuri de munca ca si directori cand aveti 4 clase ,ceva in care sa fiti sefi si cei ce platesc impozite sa se inchine la voi……..cred ca solutia din Arabia Saudita cu vrajitoarele e cea mai dreapta
Imi pare nespus de rau ca Stalin nu si-a terminat treaba cu
taranii fascostoizi. Astazi am fi avut o tara fara ghebani
rasisti precum esti tu. O sa-l clonam pe Stalin si o sa
va trimitem intr-un sejur la Ibiza (Gulagul Siberiei).
Lasati-o balta cu aceasta vrajeala:romii vor locuri de muncă!ei se călăuzesc după zicala,,,noi vrem să muncim,bine ar fi să nu găsim!”I-am oferit unei tiganci loc de munca,dupa ce am imbracat-o,spalat-O,etc,cunoscând-o din scoala generală…după 2 zile n-a mai venit ,se speriase de muncă…cules de aţe într-O firmă de confecţii….da măcar am scăpat de ea, nu-mi mai vine cu cerutul…