Închisoare grea pentru membrii unei grupări de proxenetism şi trafic de persoane

la inchisoareMembrii unei grupări de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism au fost condamnaţi, joi, de Tribunalul Botoşani la ani grei de închisoare. Este vorba de Gheorghe Lupu, care a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism.

De asemenea, pentru aceleaşi fapte a fost condamnată la zece ani de închisoare şi Maria Pădureţ. Atât aceasta, cât şi Gheorghe Lupu au primit sentinţa în lipsă, ei fiind fugiţi din ţară.

În acelaşi dosar, Robert Pădureţ este condamnat la şapte ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism. În cazul său, instanţa a dedus din pedeapsa de executat durata reţinerii şi arestării preventive de la 16 decembrie 2009 la 17 martie 2010 şi a menţinut măsura obligării de a nu părăsi ţara până la rămânerea definitivă a hotărârii.

Cinci ani de închisoare a primit şi Credisa Pădureţ găsită vinovată de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. Şi în cazul ei, instanţa deduce din pedeapsa de executat durata reţinerii şi arestării preventive de la 16 decembrie 2009 la 17 martie 2010 şi menţine măsura obligării de a nu părăsi ţara până la rămânerea definitivă a hotărârii.

Tot cinci ani de închisoare a primit şi Nadia Borcoi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. În cazul său, s-a dispus menţinerea măsurii obligării de a nu părăsi ţara dispusă prin încheierea Tribunalului Botoşani din 15 martie 2010, până la rămânerea definitivă a hotărârii. 

Carmen Borcoi a primit trei ani de închisoare pentru aderare la un grup infracţional organizat şi trafic de persoane. Tribunalul menţine măsura obligării de a nu părăsi ţara dispusă prin încheierea Tribunalului Botoşani din 30 martie 2010, până la rămânerea definitivă a hotărârii.

Magistraţii i-au obligat pe Gheorghe Lupu, Maria Pădureţ, Robert Pădureţ, Cresida Pădureţ şi Nadia Borcoi să plătească în solidar uneia dintre victime Mihaela Gabriela Sandu suma de 1000 euro, daune morale, iar alteia 3.000 euro.

Lorenzina Chiuc va primi şi ea 1.000 de euro daune morale de la Carmen Borcoi.

Magistraţii au decis, de asemenea, să confişte de la Gheorghe Lupu, Maria Pădureţ, Robert Pădureţ, Cresida Pădureţ şi Nadia Borcoi, în folosul statului suma de 104.000 euro.

Cei şase au fost condamnaţi după ce au recrutat mai multe tinere de pe raza judeţului Botoşani, in vederea exploatării sexuale in Italia şi Norvegia.

au recrutat mai multe tinere de pe raza judeţului Botoşani, in vederea exploatării sexuale in Italia şi Norvegia.

Din cercetările efectuate a rezultat că incepind cu anul 2005, suspecţii au constituit un grup infracţional organizat, avind ca scop traficarea mai multor tinere din judeţele Botoşani şi Iaşi, cu situaţie materială precară şi nivel redus de instrucţie, in scopul exploatării acestora prin obligarea sau determinarea la practicarea prostituţiei.

Prin fraudă, prin promisiunea mincinoasă a oferirii unor locuri de muncă in domeniul agriculturii şi in menaj sau prin determinarea la practicarea prostituţiei, in perioada 2005- 2008, acest grup infracţional organizat, a recrutat, cazat, transportat şi exploatat sexual in Italia şi Norvegia un număr de 23 tinere de pe raza judeţelor Botoşani şi Iaşi.

Pentru a se asigura că victimele vor ajunge la destinaţie, acestea erau insoţite de regulă, pe durata deplasării, de către unul din membri grupului. Totodată, pentru a determina victimele care au refuzat să practice prostituţia in folosul lor, membrii reţelei infracţionale au recurs la ameninţări cu acte de violenţă sau chiar la acte de violenţă.

In acelaşi scop, traficanţii au reţinut paşapoartele de la majoritatea victimelor, limitindu-le astfel posibilitatea de deplasare.

Cercetările efectuate in cauză au stabilit că din anul 2005 şi pină in prezent, membrii grupului, personal sau prin persoane interpuse, au expediat din străinătate, prin Western Union, sume de peste 85.000 euro şi 45.000 USD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *