Primul centru de informare culturală din Botoşani a fost deschis, miercuri, în Centrul Vechi, în prezenţa a zeci de oameni de cultură. Este vorba de Centrul de Informare Culturală „Agata”, deschis de Fundaţia Naţională pentru Dezvoltare Comunitară şi Editura Agata.
Noul spaţiu îşi propune să găzduiească principalele evenimentele culturale ale Botoşaniului, de la expoziţii până la lansări de cărţi, dar şi să pună în valoarea Centrul istoric al municipiului Botoşani, care are o valoare culturală, istorică şi arhitecturală deosebită.
„Centrul de informare pe care noi l-am proiectat are scopul de a informa publicul despre cultura botoşăneană. Practic, expoziţia cu care începem acest proiect are caracter de informare culturală şi nu neapărat o tentă de a impresiona artistic. Venim în sprijinul a ceea ce municipalitatea, edilii oraşului au reuşit să facă pentru Centrul vechi al Botoşanilor, pentru că toţi botoşănenii au sperat ca acest centru să fie pus în valoare, pentru că aici se găsesc bunuri din patrimoniul naţional şi ar fi nefiresc să nu punem în evidenţă aceste realizări ale trecutului„, a declarat directorul Centrului de Informare Culturală, Ion Istrate.
„Botoşanii aveau nevoie de un asemenea centru, pentru că se întâmplă foarte multe evenimente, cel puţin editoriale. Iniţiativa domnului Istrate de la Editura Agata de a deschide chiar în Centrul Vechi, care presupun că va deveni loc predilect de promenadă, este foarte bună. El a debutat în forţă cu lansarea unor cărţi şi cu o expoziţie şi cred că ceea ce a făcut domnul Istrate va reanima centrul Bootoşaniului, care sper că va deveni principalul punct de interes al oraşului„, a declarat omul de cultură Gheorghe Median.
Centrul cultural va funcţiona în Centrul istoric al municipiului Botoşani, pe strada 1 Decembrie 1918, nr. 35, clădire în care a copilărit şi Mihai Eminescu. Imobilul a fost în proprietatea familiei Eminovici.
Cu prilejul inaugurării noului centru cultural a fost vernisată expoziţia “Botoşanii care se duc…”, un album istoric de Al. Gheorghiu şi Marcel Olinescu (1927). De asemenea, în prezenţa autorilor, au fost lansate patru cărţi. Este vorba de “Povestiri alese pentru şcolari”, semnată de Gabriela Leonardescu şi Natalia Adamiu, “Din preocupările unui botoşănean”, scrisă de Nicolae Virgil Sandu, “Marea schimbare” a lui Corneliu Filip şi “Enigma” de Cezar Vasilescu.
Cărţile au fost prezentate cu competenţă de către muzeografii Gh.Median şi Ionel Bejenaru şi de către prof. Maria Baciu şi prof. Georgică Manole. In final, prof. dr. Lucia Olaru Nenati, care a fost, ca şi Maria Baciu, invitată de onoare a manifestării, a rostit o alocuţiune de sinteză asupra întregului eveniment, referindu-se atât la cărţile lansate, la expoziţia vernisată şi, mai ales, la semnificaţia deosebită a locului şi momentului defăşurării, în ultima zi a lui noiembrie, luna jertfirii savantului Nicolae Iorga, la contribuţia sa majoră la realizarea Marii Uniri, dar şi în ajunul Zilei Naţionale a ţării noastre care consfinţeşte acest eveniment astral al naţiunii. Concluzia acestui impresionant discurs a fost că prin evocarea bogatelor valori ale trecutului nostru în acest spaţiu în care s-a restaurat vechiul centru botoşănean, această inaugurare constituie astfel un benefic racord între trecut şi prezent.