Contrabanda cu ţigări din Botoşani, subiect pentru presa din Spania

Renumitul cotidian spaniol El Pais scrie despre contrabanda cu ţigări din Botoşani de la frontiera cu Moldova şi Ucraina, într-un context privind aderarea României la Schengen. Într-un articol intitulat „Să trăieşti cu spatele la Schengen”, El Pais arată că „contrabanda şi corupţia împiedică aderarea României la Schengen”.

Numai într-o singură zi, înainte de interceptarea altor 500 de baxuri cu  ţigări de contrabandă, forţele speciale române au confiscat mai mult de 200 000 de pachete chiar de la poliţişti de frontieră, au arestat doi contrabandisti  şi alte persoane implicate în contrabandă, în Botoşani, la aproximativ 150 de kilometri de Nord. Este vorba de persoane care încearcă să scoată profit din contrabandă şi al căror stil de viaţă se reflectă în proprietăţile lor, cu vile de lux şi SUV-uri mari si scumpe”, scrie El Pais.

El Pais citează o declaraţie a inspectorului adjunct al Poliţiei de Trontieră din Botoşani, Cezar Hrişcă, potrivit căruia contrabandiştii aleg persoane sărace din zone de frontieră care cer puţini bani pentru transportul mărfurilor de contrabandă comparativ cu câştigurile care se obţin ulterior din vânzarea acestora. Aceste grupări infracţionale preferă să investească o sumă mai mare de bani pentru a mitui poliţişti care le uşurează activitatea, ceea ce presupune o medie de 5.000 de euro pe zi pentru un post de frontieră. Corupţia se traduce apoi în case fabuloase şi terenuri întinse achiziţionate de şefii de tură, în condiţiile în care salariul lor mediu este de circa 500 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *