Problema degradării vieţii pe pământ este un imperativ al lumii contemporane şi de aceea cadre didactice şi liceeni de la Grupul Şcolar „Dimitrie Negreanu” din Botoşani se alătură eforturilor globale şi iau atitudine pentru lumea lor în perioada 14-20 noiembrie 2011. Săptămâna Educaţiei Globale va prilejui, ca în fiecare an, desfăşurarea de activităţi dintre cele mai diverse, de la campanii, filme sau expoziţii tematice, la mese-rotunde, concursuri, dezbateri, vizite, studii de caz, expoziţie de carte, cenaclu literar şi realizarea unui calendar 2012.
Intitulat Viitorul planetei este în mâinile noastre, proiectul coordonat de profesor Camelia Cîşlariu, urmăreşte conştientizarea nevoii de îmbunătăţire a calităţii vieţii pe pământ, în toată diversitatea ei, atât pentru generaţiile prezente, cât şi pentru cele viitoare. Implicând peste 25 de cadre didactice şi un număr de 8 instituţii partenere, având ca motto „Pământul este singurul loc în care se poate crea Paradisul” (Octavian Paler), acţiunile se adresează majorităţii elevilor liceului în dorinţa de a forma cetăţeni responsabili, preocupaţi de tot ce înseamnă dezvoltare durabilă şi crearea unei lumi mai bune. Calendarul generos al celor 29 de activităţi reflectă abordări diversificate ale temei, titlurile fiind sugestive în acest sens:
Atitudinea ta contează!
Asumarea rolului de cetăţean al lumii virtuale – beneficii şi pericole
Spunem NU poluării!
Respect pentru lumea ta!
Responsabilitate şi discernământ într-o lume a cunoaşterii
Atitudine faţă de natură
Gardienii mediului
Responsabilitate în comunitate
Cuvinte care înfloresc inimi
Anturajul – pericol pentru societate
Atitudinea e totul!
Toleranţa – o lecţie!
Mesaje pentru lumea noastră
Portretul unei generaţii
Valorile în care cred!
Doar tu poţi decide!
Voluntariatul şi reuşita personală
O planetă – şapte miliarde!
Fii pozitiv! Schimbarea stă în noi!
Să spunem NU analfabetismului!
Scrisoare pentru mine
Realizarea foii literare „Năzuinţe”
Imprimarea calendarului 2012 şi distribuirea acestuia
Prin acţiunile propuse elevilor li se oferă multiple şanse: de a se implica activ în rezolvarea problemelor vieţii comunitare ori de a-şi însuşi principiile unei vieţi sănătoase în ce priveşte drepturile fundamentale şi diversitatea culturală, de a experimenta emoţii pozitive în cadrul întâlnirilor interculturale, de a-şi exersa abilităţile de relaţionare. Şi, cel mai important, sperăm că îşi vor forma valorile şi atitudinile esenţiale pentru viitorul planetei: RESPECT, GRIJĂ, RESPONSABILITATE, DEZVOLTARE DURABILĂ, SPIRIT CIVIC, ECONOMIE, TOLERANŢĂ sau VOLUNTARIAT, deprinderi prin care noi toţi, ca oameni, am putea răsplăti generozitatea naturii.